Hrvatski Domoljub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Keywords

Latest topics
» Najbolji hrvatski tamburaši,Slavonia band,Škoro..
Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:04 by Bičo

» UB40,Santana,Sting..
Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:03 by Bičo

» Colonia,Oliver,Mišo,Jole..
Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:02 by Bičo

» Mate Bulić,Thompson..
Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:00 by Bičo

» Karikature.
Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:56 by Bičo

» Audi,Bmw,Fiat,Vw,Opel.
Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:54 by Bičo

» Prevencija,psiha.istraživanja.
Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:52 by Bičo

» Bliski susreti,ukazanja.ufologija.
Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:50 by Bičo

» Javelin Missile,M-134 Minigun..
Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. I_icon_minitimesub 07 ruj 2013, 11:52 by Bičo

rujan 2023
ponutosričetpetsubned
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar

Affiliates
free forum


Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo sub 07 ruj 2013, 11:42

ZAPOVJEDNIŠTVO III. ZBORNOG PODRUČJA OSRH

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zastava Zapovjedništva III. zbornog područja Oružanih snaga Republike Hrvatske - Knin svjetlo je plava zastava sa žuto obrubljenim svjetlo sivim znakom u obliku konkavnog štita u njemu konkavni raščetvoreni štit: u prvom bijelo-crveno šahiranom polju 4×5 žuta Zvonimirova kruna, drugo polje svjetlo plavo, u trećem sivom polju crna utvrda iznad koje je trobojna ljevokosa odrezana greda u kojoj je 3×3 crveno-bijelo koso šahirano, u četvrtom svjetlo plavom tamno plavi zaobljeni šiljak nadolje u kojem je svjetlo plavi šiljak, a preko drugog i četvrtog polja proteže se žuti uspravljeni mač s crvenim rotiranim kvadratićima, 3+1, na dnu rukohvata. U zaglavlju obruba znaka žuti natpis "III. ZBORNO PODRUČJE OSRH", a s tri strane žuti troplet.

Zastava je veličine 100 × 195 cm, a kao što je uobičajeno za hrvatske zastave postrojbi, s tri je strane obrubljena žutim pozamanterijskim resama, oko 2 cm dužine. Znak je na zastavi izrađen kvalitetnim strojnim vezom.

U povodu proslave petnaeste godišnjice stvaranja OSRH 2006. godine izrađena je slična zastava tehnikom digitalnog tiska, u dva primjerka, koji se čuvaju u Vojnom muzeju i u zbirci zastava Glavnog stožera OS RH. Ta zastava ima maslinasto-zelenu boju zastavnog polja, a znak se razlikuje u sitnijim detaljima izrade zbog različite tehnike. Ove replike danas se koriste u vojnim proslavama.

Znak prikazuje simbolično Kninsku tvrđavu sa istaknutom zastavom, ne samo kao povijesni simbol obrambenih fortifikacija, već i simbol pobjede u oslobađanju Hrvatske u akciji Oluja. Kruna ovog oblika naziva se i Zvonimirova kruna, također kao referenca na Knin - Zvonimirov grad, a slično šahirano polje sa krunom pojavljuje se i u povijesnom grbu Biograda, dok se Zvonimirova kruna pojavljuje i u grbovima Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Plavi elementi simboliziraju slapove Krke i druge značajne vodotoke na teritoriji Zbornog područja, a uspravljeni mač znak je spremnosti na obranu.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo čet 05 ruj 2013, 16:18

OPERATIVNA GRUPA POSAVINA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Operativna grupa Posavina formirana je krajem 1991. godine kao namjenski organizirana snaga na području zapadne Slavonije za organiziranje otpora agresoru na tom području. Zastava Operativne grupe Posavina tipična je zastava s početka Domovinskog rata, po tipu državna zastava s dodatnim natpisima i oznakama - na polju trobojne zastave Republike Hrvatske s državnim grbom u sredini izvezen je zlatni natpis u luku iznad grba "Operativna grupa", ispod grba u liniji "Posavina", a s jedne i druge strane između natpisa je zlatni vitičasti pleterni ornament. Opremljena je bila trobojnom zastavnom vrpcom oko 200 cm dužine, s nepoznatim natpisom.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo pon 29 srp 2013, 14:50

ZBORNO PODRUČJE KARLOVAC

[You must be registered and logged in to see this image.]

U veljači 1993. operativne zone se preustrojavaju u zborna područja, pa tako Operativna zona Karlovac postaje Zborno područje Karlovac, koje djeluje do prvog mirnodopskog preustroja 1996. kada postaje I. zborno područje OSRH Karlovac. U dvije godine djelovanja ZP Karlovac zabilježene su najmanje dvije ponešto različite zastave. U zbirci zastava Glavnog stožera OSRH čuva se svijetloplava zastava s bijelo obrubljenim ovalnim znakom, postavljenim za okomito isticanje. U gornjem dijelu bijelog obruba žuti je troplet. U plavom polju ovala tri su bijela kolca (okomite pruge) preko kojih je sivi šesterokutni tlocrt karlovačke tvrđave u kojem su dva bijela mača ukrštena iza hrvatskog grba (bez krune u zaglavlju). Ispod, u dnu polja, ispisano je žutim "ZZP" i ispod u luku "KARLOVAC". Svijetloplava boja zastave temelji se na tradicionalnoj gradskoj plavoj zastavi Karlovca, a četiri plave pruge u znaku simbol su četiriju karlovačkih rijeka. Karakteristična tvrđava nije samo simbol grada, već je i simbol obrane. Veličina zastavnog polja je 100×200 cm, a obrubljena je zlatnim pozamanterijskim resama, 4 cm dužine. Zastavni rukav, kao što je to uobičajeno kod zastava iz Domovinskog rata, dobiven je posuvraćivanjem zastavnog polja.

Druga je zastava zabilježena u uporabi u kolovozu 1995. tijekom mimohoda nakon povratka pobjedničkih postrojbi iz vojno-redarstvene akcije Oluja. Istih je elemenata, ali je oznaka postrojbe postavljena u uobičajenom vodoravnom položaju, pomaknuta bliže koplju i prikazana sličnije nadlaktičnoj oznaci koju su pripadnici Zapovjedništva nosili - s tamnim obrubom plavog polja i zlatnim pleterom u luku iznad, a tekst je apliciran iznad "ZBORNO PODRUČJE" i ispod "KARLOVAC" u luku. Lokacija ove zastava danas nije poznata.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo čet 11 srp 2013, 12:15

ZASTAVE I. ZBORNOG PODRUČJA- KARLOVAC

[You must be registered and logged in to see this image.]

Iz vremena djelovanja I. zbornog područja Oružanih snaga Republike Hrvatske - Karlovac sačuvane su barem tri ponešto različite zastave Zapovjedništva, istog temeljnog dizajna s manjim razlikama u izvedbi. Dvije sačuvane zastave crne su boje zastavnog polja, dok je treća tamnoljubičasta. Vjerojatno najstarija je crna zastava dimenzija 90×205 cm koja je s tri strane obrubljena srebrnim pozamanterijskim resama 7 cm dužine. U sredini se nalazi znak Zapovjedništva. Znak prikazuje štit s kružnim crveno-bijelo šahiranim poljem obrubljenim srebrnim pleterom koji u gornjem dijelu prelazi u zaobljeno polje u kojem je ispisano I. ZP OSRH. Kroz pleter, preko šahiranog polja prelazi uspravljani mač. U zaglavlju štita u crnom polju ispisano je ZAPOVJEDNIŠTVO. Pleter s natpisom pločicom podsjeća i na narukvicu kakva je bila popularna među braniteljima.

Druga je zastava vrlo slična, crna, dimenzija 85×190 cm, sa zlatnim pozamanterijskim resama, s istim znakom u ponešto drugačijoj umjetničkoj izvedbi. Treća, ljubičasta zastava prikazuje gotovo identičan znak kao u prethodnoj, obrubljen zlatnim vezom, sa zlatnim resama 2 cm dužine, na zastavnom listu dimenzija 110×200 cm.

Osim te tri zastave, 2006. godine u povodu proslave 15-godišnjice OSRH izrađena je još jedna zastava, ljubičaste boje polja s istim znakom u sredini, ovaj put još vjernije reproducirajući detalje nadlaktičnog znaka koji su pripadnici Zapovjedništva isticali na odorama.

Sve tri zastave čuvaju se u zbirci zastava Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, a tamo je i četvrta, koja je izrađena u više primjeraka, jedan je pohranjen u Vojnom muzeju. Sve su zastave vrlo kvalitetne izrade, a imaju zastavni rukav dobiven posuvraćivanjem jednobojnog zastavnog polja.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo sri 03 srp 2013, 17:20

ZAPOVJEDNIŠTVO V. ZBORNOG PODRUČJA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zastava Zapovjedništva V. zbornog područja Oružanih snaga Republike Hrvatske - Pazin crna je zastava sa žutim tropletom koji čini unutrašnji obrub te žuto obrubljenim maslinastozelenim ovalnim znakom Zapovjedništva u sredini. Znak sadrži dva uspravljena lava koji zajedno drže okrunjeno glagoljičko slovo IŽE iznad šestokrake zvijezde, u dnu ukršteni mač i maslinova grančica, u zaglavlju grb RH, uz rub troplet prekinut gore natpisom V. ZBORNO PODRUČJE i dolje OSRH.

Znak prikazuje varijaciju grba Frankopana, u kojem dva lava drže (lome) komad kruha. Ovdje umjesto kruha u frankopanskom grbu drže glagoljičko slovo iže, kojim se koristilo kao znakom za glas i u inicijalima i posebnim slučajevima te kao znakom za broj 10. U znaku Zapovjedništva vjerojatno je izabrano kao jedno od vrlo karakterističnih i prepoznatljivih glagoljskih slova, kao simbol Pazinštine u kojoj se ovo pismo dugo zadržalo. Zvijezda je također iz frankopanskog grba, ali ranijeg. Mač i maslinova grančica znak su Ministarstva obrane.

Zastavni rukav dobiven je posuvraćivanjem crnog zastavnog polja. Zlatni pleter i elementi znaka na zelenoj ovalnoj aplikaciji izrađeni su kvalitetnim strojnim vezom. Duž tri vanjska ruba zastava je obrubljena zlatnim pozamanterijskim resama oko 5 cm dužine. Veličine je 100 × 200 cm. Čuva se u zbirci zastava Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo sub 15 lip 2013, 19:19

67. BOJNA VOJNE POLICIJE

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zastava 67. bojne Vojne policije - Zagreb je crveno-bijelo-plava trobojnica s tri trokutasta repa i s plavim pravokutnim jednakokračnim trokutom u uglu s katetama uz koplje i dijelom gornjeg ruba. U sredini trobojnice grb je Republike Hrvatske, iznad njega žuti natpis "67 BOJNA", ispod žuti natpis "VOJNA POLICIJA". U gornjem dijelu plavog trokuta žuto je obrubljeni grb grada Zagreba ispred žutih ukrštenih mača i maslinove grančice.

Prikazani zagrebački grb suvremena je stilizacija najstarijeg sačuvanog kamenog grba zagrebačkog Griča iz 1499. godine s karakterističnim oblikom štita i prikazom tri kule unutar obrambenog zida nadvišen polumjesecom i zvijezdom. Ukršteni mačevi i maslinova grančica simboli su Ministarstva obrane koji tradicionalno simboliziraju rat i mir, a koje je široko koristila i Vojna policija. Ovaj znak u zastavi temelji se na prvoj oznaci postrojbe autora Bože Kokana i Dražena Špadine, koja je uporabljena već na prvoj prisezi 26. svibnja 1992., kasnije izrađivan i u nekoliko inačica.

Trobojni dio zastave izrađen je od tri međusobno ušivene pruge sa žutim tiskom naziva postrojbe i s apliciranim tiskanim grbom Republike Hrvatske, kakav je korišten i za izradu državnih zastava. Daljnja neobičnost ove zastave su tri trokutasta završetka pojedinih pruga, vrlo rijetka među hrvatskim vojnim zastavama, ali ne i nepoznata u sačuvanim primjercima povijesnih zastava na području Hrvatske.

Zastavni rukav dobiven je posuvraćivanjem plavog materijala trokuta, a duž vanjskih rubova obrubljena je zlatnim pozamanterijskim resama oko 4 cm dužine. Veličine je 85 × 212 cm. Čuva se u zbirci zastava Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo sub 01 lip 2013, 13:07

DOČASNIČKA ŠKOLA JASTREBARSKO

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zastava Dočasničke škole Jastrebarsko je crveno-bijelo-plava trobojnica s crnim ovalnim znakom u sredini. U znaku su unutar žutog tropletnog obruba ispred bijele otvorene knjige dva žuta ukrštena mača i grb Republike Hrvatske iznad njih, u zaglavlju žuta vrpca s crnim natpisom "DČŠ" i u dnu žuta vrpca s crnim natpisom "HV". U crvenoj pruzi zastave žuti je natpis "DOČASNIČKA ŠKOLA HRVATSKE VOJSKE" i u plavoj "JASTREBARSKO".

Znak Škole kombinira ustaljene simbole OSRH - pleter, ukrštene mačeve i državni grb s otvorenom knjigom kao simbolom znanja odnosno školovanja. Nadlaktični znak škole izrađivan je u Zagrebu 1996. Tada je izrađivana i crna zastavica s tim znakom, a to je vjerojatno i vrijeme izrade ove zastave. Zastavno polje izrađeno je od tri ušivene pruge pojedine boje, a zastavni rukav njihovim posuvraćivanjem. Natpis je otisnut kvalitetnim zlatotiskom, a oznaka je aplicirana. Čuva se u zbirci zastava GS OSRH-a.

Poznato je da je izrađena barem još jedna inačica ove zastave, u potpunosti jednaka, osim što je, čini se, izrađena od nešto skupocjenijeg materijala (svila?) i ukrašena je zlatnim resama. Korištena je u Školi prilikom postrojavanja, kao na fotografiji u vojarni "Dr. Ante Starčević". Kasnije je korištena i maslinastozelena zastava sa znakom Škole (2004.)
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo pet 31 svi 2013, 09:24

PROTUOKLOPNA TOPNIČKO-RAKETNA BRIGADA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zastava 15. protuoklopne topničko-raketne brigade - Križevci crvena je zastava sa žutim tropletom obrubljenim svijetlosmeđim znakom u obliku polukružnog štita s ukrštenom žutom raketom i topovskom cijevi, preko njih (heraldički) desno smeđe obrubljeni stilizirani grb grada Križevaca i lijevo smeđa brojka "15.", u zaglavlju smeđi natpis "HV", a u podnožju isto smeđim stilizirano ispisano "POtrbr". Ispod znaka duž donjeg ruba zastave žutim ispisano "15. PROTUOKLOPNA TOPNIČKO-RAKETNA BRIGADA".

Grb Križevaca stiliziran je umjesto na uobičajenoj plavoj podlozi na šahirano crveno-bijelom polju preko kojeg se prostire srebrni trostruki križ koji drže dvije savijene ruke, ona s (heraldički) desna u srebrnom oklopu i s lijeva u žutom rukavu, praćeno u uglovima s dvije žute šestokrake zvijezde. Štit je nadvišen smeđom krunom s crvenim i žutim draguljima. Grb potječe iz 1752. godine kada ga je carica Marija Terezija podijelila ujedinjenom Gornjem i Donjem Križevcu. Križ je na grbu prema imenu grada (i latinski Crux, njemački Kreutz, mađarski Kőrös sve potječu od naziva za križ). Oklopljena ruka predstavlja vojnu upravu Gornjeg Križevca (koji je prije ujedinjenja grada bio u Vojnoj krajini), a ona u civilnoj odjeći trgovački Donji Križevac (koji je bio dio civilne Hrvatske). Ukrštena topovska cijev i raketa naravno simboliziraju glavno naoružanje brigade.

Zastava je izrađena 1996. godine, vjerojatno u više primjeraka, kada je izrađivan i nadlaktični znak.

15. mehanizirani protuoklopni artiljerijski divizion ustrojen je 2. listopada 1991. godine, a za godinu dana prerasta u brigadu (16. prosinca 1992.) U procesu preustroja i smanjivanja OSRH brigada je 2007. ukinuta, a veći dio ljudstva i opreme sudjeluje u stvaranju novoosnovane Topničko-raketne pukovnije Bjelovar u sklopu ZOD-a "Fran Krsto Frankopan."
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo ned 05 svi 2013, 22:44

ZAPOVJEDNIŠTVO ZBORNOG PODRUČJA BJELOVAR

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zastava sa znakom orla čuva se u zbirci zastava Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, a veličine je 100×210 cm, s tri strane obrubljena žutim pozamanterijskim resama oko 4 cm dužine.

Zastava Zapovjedništva Zbornog područja Bjelovar tamno je zelena zastava sa znakom u sredini postavljenim okomito na širinu zastave, što je čini jednom od relativno rjeđih okomitih zastava. Znak u obliku polukružnog štita svjetlije zelene boje, obrubljen je zlatnožutim tropletom. U zaglavlju je štita ispisano zlatnožutim "ZBORNO PODRUČJE", u podnožju u luku "BJELOVAR". Preko središnjeg dijela štita vijori se trobojna vrpca s povijesnim hrvatskim grbom (šahirani štit bez krune) u sredini i ispred nje raskriljeni smeđi orao žutog kljuna i blijedih kandži u položaju za hvatanje plijena. Zastavni je rukav dobiven posuvraćivanjem zelenog zastavnog polja.

Zastava je izrađena vjerojatno 1995. godine kada je izrađivan i nadlaktični znak jednakog izgleda nepoznatog autora. Ranije 1994. korišten je drugačiji znak koji prikazuje krajobraz, šaku s dva uzdignuta prsta s krunicom i hrastovo lišće. Nije zabilježeno da je taj znak korišten na zastavi tijekom Domovinskog rata, ali je crna zastava s tim znakom izrađena 2006. u povodu 15. godišnjice OSRH.

Zapovjedništvo ZP Bjelovar osnovano je u veljači 1993. preustrojem ranijeg Zapovjedništva 2. operativne zone Bjelovar ustrojene 15. listopada 1991. Još 1991. OZ Bjelovar provela je nekoliko manjih uspješnih akcija - Orkan 91, Strijela 91 i Otkos 10, koje su uvelike pomogle uspostavi prekida vatre i zaustavljanja širenja agresije na Hrvatsku. Postrojbe ZP Bjelovar sudjelovale su i u operacijama Maslenica, Bljesak i Oluja. Preustrojem OSRH 15. ožujka 1996. ZP Bjelovar većinom je obuhvaćeno u novo VI. zborno područje OSRH - Varaždin.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo sub 27 tra 2013, 23:11

ZAPOVJEDNIŠTVA ZP-a OSIJEK

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zastava Zapovjedništva Zbornog područja Osijek zelena je zastava netipičnog izgleda sa znakom u sredini, dodatnim tekstom oko njega te hrvatskom zastavom u uglu. U sredini zastave nalazi se središnji dio znaka Zapovjedništva - zlatno obrubljeni bijeli disk s prikazom kune. Kuna je prikazana vrlo karakteristično, različito od njezine tradicionalne stilizacije u slavonskom grbu, u obrambenom položaju, gotovo stripovskog stila crteža, karakterističnog za početak Domovinskog rata, koji joj daje iznimno veliku prepoznatljivost. U uglu je ušivena zlatno obrubljena zastava Republike Hrvatske, a u njezinu je nastavku ispisano u dva reda "ZBORNO PODRUČJE/OSIJEK" te u dnu, ispod znaka u sredini "ZAPOVJEDNIŠTVO". Natpisi su izvedeni zlatnožutim ušivenim aplikacijama vrlo karakterističnom neobičnom tipografijom. Naličje zastave prikazuje identične elemente jednako raspoređene - tako da se hrvatska zastava nalazi u uglu slobodnog kraja zastave.

Zastava je izrađena 1993. godine u radionici Vlatka Matića iz Zagreba.

Zapovjedništvo ZP-a Osijek koristilo je 1993. godine nadlaktičnu oznaku koja je u bijelom disku s kunom uključivala i šestokraku Marsovu zvijezdu, oba elementa iz povijesnog slavonskog grba. Oznaka je bila u obliku crnog štita obrubljenog zlatnim tropletom, s diskom u dnu, natpisom "ZAPOVJEDNIŠTVO", iznad njega sitnim slovima lijevo "HV", a desno "RH" te "ZBORNO PODRUČJE OSIJEK" ispod diska u luku te sa zastavom Republike Hrvatske u zaglavlju štita. Iako kronologija nije utvrđena, čini se da je moguće da je znak nastao nakon zastave. Prikaz nacionalne zastave u uglu ustaljena je i stara veksilološka praksa, najpoznatija po pomorskim zastavama britanskog tipa. (Tako je i na mnogim nacionalnim zastavama koje su iz njih razvijene, poput primjerice zastave Australije.) U ugao uz koplje, tzv. kanton, postavlja se zastava nadređene razine s obzirom na to da se on smatra najčasnijim mjestom na zastavi jer se najbolje vidi i kad se zastava vije u bilo kojem položaju. Zastava se čuva u zbirci zastava Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, veličine je 100×200 cm, s tri strane obrubljena žutim pozamanterijskim resama oko 7 cm duljine. Zastavni je rukav dobiven posuvraćivanjem zelenog zastavnog polja. Kad su 2006. izrađivane replike zastava povodom 15. godišnjice OS RH, za Zapovjedništvo ZP-a Osijek izrađena je drugačija zastava, crvene boje polja s cjelovitim nadlaktičnim znakom u sredini. Zapovjedništvo ZP-a Osijek osnovano je u veljači 1993. godine. Postrojbe ZP-a Osijek sudjeluju u akcijama ili operacijama Maslenica i Oluja nakon koje ZP dobiva zadaće razdvajanja snaga, demobilizacije i mirne reintegracije istočnih dijelova Hrvatske - Hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak RH. Preustrojem OS RH od 15. ožujka 1996. godine ZP Osijek preustrojen je u II. zborno područje OS RH - Đakovo.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo ned 14 tra 2013, 18:05

GORANSKI RISOVI

[You must be registered and logged in to see this image.]

Iako je zabilježeno tek nekoliko naših zastava ovog tipa, zbog svoje originalnosti i specifičnosti ima posebnu vrijednost.

Zastava 138. domobranske pukovnije Delnice crna je zastava s grbom Republike Hrvatske u sredini ispod kojeg je zlatnožutim u luku ispisano "138. domobranska pukovnija HV" i u donjem uglu slobodnog kraja zastave datum "28.10.1991." Uz koplje zastave nalazi se maslinasto-zeleni pravokutni trokut koji zauzima kopljeni gornji kut (takozvani kantonski trokut) u kojem je ispred zlatnožute karte Republike Hrvatske crno iscrtana smeđa glava risa s narančastim očima.

Zastava prati obrazac kantonskog trokuta, koji je potpuno specifičan za zastave Hrvatske vojske i ne pojavljuje se drugdje. Veksilološki je vrlo uspješan dizajn, koji omogućuje dobru identifikaciju zastave čak i kada nije u potpunosti razvijena ili kada se nosi na koplju na smotri. Znak u trokutu temelji se na znaku 138. brigade HV iz rujna 1992., koji prikazuje glavu risa iznad planina. 138. goranska brigada - Delnice formalno je ustrojena 31. listopada 1991., a mobilizirana je već od 22. listopada. Datum u zastavi je vjerojatno datum prvog postrojavanja koji je postrojba izabrala kao svoj datum stvaranja. S nadimkom "Goranski risovi" postrojba je mobilizirana na području Delnica, Čabra i Vrbovskog u sastavu Operativne zone Rijeka. Od 27. srpnja 1994. ustrojena je kao 138. pukovnija domobranska - Delnice. Borbena djelovanja provodi na ličkom području, gdje sudjeluje i u oslobodilačkoj akciji Oluja. Nakon uspješne provedbe oslobodilačkih zadaća, postrojba je demobilizirana i prevedena u pričuvu.

Zastava je izrađena vjerojatno krajem 1994. godine, danas se čuva u zbirci zastava Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Veličina zastavnog polja iznosi 90 × 200 cm, a obrubljeno je s tri strane zlatnim pozamanterijskim resama dužine oko 5 cm. Zastavno polje izrađeno je od dva ušivena dijela, zelenog i crnog s našivenim aplikacijama grba, znaka postrojbe i natpisa. Zastavni rukav dobiven je posuvraćivanjem takvog zelenog dijela zastavnog polja. Za sada nije poznato da je 138. brigada do 1994. godina imala i svoju zastavu, ali je izrađivana stolna zastavica maslinasto-zelene boje s kružnim znakom brigade. Prema njoj je 2006. izrađena zastava brigade maslinasto-zelene boje sa znakom u sredini, koja se od tada rabi u vojnim svečanostima..
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo pet 05 tra 2013, 20:38

SREDIŠTE ZA ODGOJ I OBUKU VOJNIKA MUZIL

[You must be registered and logged in to see this image.]

Riječ je o zastavi prijelaznog tipa, od složenijih uzoraka korištenih na početku Domovinskog rata prema jednostavnijem uzorku jednobojne zastave samo sa znakom postrojbe.


Zastava Središta za odgoj i obuku vojnika "Muzil" - Pula siva je sa žutim tropletnim obrubom odmaknutim od samih rubova zastave (tzv. unutrašnji obrub). U sredini se nalazi crno obrubljen znak u obliku trokutastog štita sa zaglavljem, crno i sivo šahiran 6×8, ispred karte Republike Hrvatske bijelo-crveno šahirane prikazana je pulska Arena, ispred nje nadolje okrenut mač i otvorena bijela knjiga. U zaglavlju bijeli natpis "HV", uz desni rub okomito "SOOV", uz lijevi rub "MUZIL PULA". Iznad znaka crnim je slovima duž obruba ispisano "SREDIŠTE ZA OBUKU I ODGOJ VOJNIKA", a ispod znaka ""MUZIL" PULA". Središnji je element znaka pulska Arena, najpoznatiji simbol grada Pule, izgrađena u I. stoljeću. Nadolje okrenut mač simbolizira spremnost na obranu uz miroljubive namjere. Knjiga je simbol znanja, odnosno obuke. Ornament starohrvatskog pletera dobio je svoje mjesto devedesetih godina XX. st., uz grb i trobojnicu, kao jedan od najvažnijih simbola Hrvatske općenito i posebice Hrvatske vojske te se pojavljuje na mnogim vojnim zastavama i oznakama. Novi je znak Središta izrađen 1998. godine. Uz prvi su znak izrađivane 1995. godine svijetloplave zastavice u više inačica. Vjerojatno su postojale i zastave pripadajućeg izgleda, ali zasad nisu zabilježene. Uz novi znak izrađivana je i siva zastavica dizajna sličnog ovoj zastavi, ali samo sa znakom, bez vanjskih natpisa i pletera, a u to je vrijeme vjerojatno izrađena i ova zastava. Zastava se čuva u zbirci zastava Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Veličine je 95×195 cm, s tri strane obrubljena žutim pozamanterijskim resama oko 4 cm duljine. Zastavni je rukav dobiven posuvraćivanjem sivog zastavnog polja. Središte za obuku i odgoj vojnika - Pula ustrojeno 4. siječnja 1992. godine kao Centar za odgoj i obuku vojnika-mornara - Pula; sredinom 1995. postaje Središte za obuku i odgoj vojnika - Pula; od kraja 1999. Središte za obuku pješaštva - Pula koje je djelovalo do 2007. godine. Tijekom njegova postojanja, u Središtu je vojni rok provelo više od 70 000 vojnika.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo uto 02 tra 2013, 11:46

130. BRIGADE HV

[You must be registered and logged in to see this image.]

Trobojna zastava, kao i pojednostavljeni prikaz grba Republike Hrvatske jasno pokazuju da je riječ o zastavi koja je izrađena vrlo rano, već krajem 1991. ili početkom 1992. godine.

Zastava 130. brigade HV - Osijek crveno-bijelo-plava je trobojna zastava s kružnim zelenim znakom brigade u sredini. U znaku je uz rub zlatnožuti troplet koji se u gornjem dijelu prekida, a gdje se nalazi stilizirani grb Republike Hrvatske, kod kojeg su grbovi u kruni prikazani pojednostavljeno kao zlatnožuta polja. U sredini znaka je zlatnožuta velika brojka 130, ispod nje natpis OSIJEK te u dnu u luku BRIGADA HRVATSKE VOJSKE, a iznad brojke crna je kuna u trku bijelog trbuha. U donjem dijelu slobodnog kraja zastave u plavom je polju zlatnožutim ispisan datum "25.10.1991."

Trobojna zastava, kao i pojednostavljeni prikaz grba Republike Hrvatske jasno pokazuju da je riječ o zastavi koja je izrađena vrlo rano, već krajem 1991. ili početkom 1992. godine. Kuna u trku u znaku brigade jasan je simbol preuzet iz povijesnog grba Kraljevine Slavonije iz 1497. godine, a kao simbol pojavljuje se još na slavonskim banovcima iz predheraldičkog razdoblja. Osim u znaku 130. brigada, kuna se pojavljuje i u znakovima i zastavama mnogih drugih slavonskih postrojbi iz Domovinskog rata.

Znak 130. brigade HV nastao je prije 1993. godine, a kao njegov autor navodi se Zoran Holik. Jednobojna maslinasto-zelena stolna zastavica sa znakom brigade i datumom 25. listopada 1991. ispod njega, izrađivana je 1995. godine, a prema njoj su 2006. izrađene replike koje se odonda rabe u vojnim svečanostima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

130. brigada HV "R" - Osijek formalno je ustrojena 23. listopada 1991., a mobilizirana je 25. listopada, brigada ga slavi kao dan osnivanja. Mobilizirana je na području Osijeka u sastavu Operativne zone Osijek. Borbena djelovanja provodi na slavonskom bojištu, a reorganizacijom OSRH 27. srpnja 1994. ukinuta je, a njezini pripadnici čine jezgru ustrojavanja 5. domobranske pukovnije - Osijek.

Veličina zastavnog polja je 100×200 cm, a s tri strane je obrubljena zlatnim pozamanterijskim resama dužine oko 4 cm. Zastavno polje izrađeno je od tri međusobno ušivene pruge i preko njih apliciranog zelenog znaka s otisnutim elementima. Datum u plavom polju također je otisnut. Zastavni rukav dobiven je posuvraćivanjem trobojnog zastavnog polja. Zastava se danas čuva u zbirci zastava Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo čet 28 oľu 2013, 18:10

ZASTAVA ZAPOVJEDNIŠTVA VI. ZBORNOG PODRUČJA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zastava Zapovjedništva VI. zbornog područja Oružanih snaga Republike Hrvatske - Varaždin crna je zastava sa zeleno i crno obrubljenim znakom u obliku konveksnog trokutastog štita u sredini. Znak je raskoljen tamnozeleno i zeleno, s bijelim ukrštenim mačem i maslinovom grančicom ispod kojih je crno obrubljena zelena vrpca s bijelim natpisom "VI ZP OS RH" i u dnu zlatnožuti troplet u obliku slova V. U crno odijeljenom zelenom zaglavlju u luku nalazi se zlatnožuti natpis "ZAPOVJEDNIŠTVO".

To je druga od dvije zastave koje je koristilo Zapovjedništvo, vjerojatno izrađena ubrzo nakon prve, tijekom 1997. godine. Prva je zastava također crna s jednostavnijim kružnim znakom koji prikazuje trobojni zemljovid Republike Hrvatske i narančasto-zlatnu pumu u skoku. Taj prvi znak i prva zastava vjerojatno su zamijenjeni zbog prevelike sličnosti sa znakom 7. gardijske brigade Pume - Varaždin. Novi je znak nastao 1997. godine. Tada je izrađivana i stolna zastavica crne boje s maslinasto-zelenim znakom u sredini i sa zlatnožutim pleterom u zaglavlju, preko kojeg je prikazan grb Republike Hrvatske na lijevo te četveroredni natpis desno od njega "Republika Hrvatska" (iznad) i "Ministarstvo obrane/Glavni stožer OS RH/Zapovjedništvo VI. ZP" (ispod pletera).

Ovaj znak i zastava pokazuju razvoj znakovlja Oružanih snaga nakon oslobodilačkih akcija, pri čemu se ističe izbjegavanje novih elemenata i ponavljanje postojećih u raznim kombinacijama i umjetničkim prikazima. Mač i maslinova grančica pojavljuju se već među prvim znakovljem Ministarstva obrane ranih 90-ih. Pleter se od sredine 90-ih utvrdio kao neizbježan element hrvatske vojne simbolike, ovdje je variran u obliku slova V (kao Varaždin). Obje zastave Zapovjedništva VI. zbornog područja OSRH-a čuvaju se danas u zbirci zastava GS OS RH-a. Veličina zastavnog polja ove druge zastave iznosi 95 × 205 cm, a za razliku od većine drugih hrvatskih vojnih zastava nije obrubljena resama. Zastavni rukav dobiven je posuvraćivanjem takvog zelenog dijela zastavnog polja.

VI. zborno područje Oružanih snaga Republike Hrvatske Varaždin jedno je od šest ustrojenih 15. ožujka 1996. u sklopu prvog velikog preustroja nakon završetka Domovinskog rata i prelaska na mirnodopski ustroj. Teritorijalno je pokrivalo dijelove bivših zbornih područja Bjelovar i Zagreb. Djelovalo je do preustroja 2002. godine kada su zborna područja ukinuta i ustrojena četiri korpusa.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo sri 27 oľu 2013, 00:38

2. DOMOBRANSKA BOJNA - NOVA GRADIŠKA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ovakav tip zastave vrlo je čest na početku Domovinskog rata i ustrojavanja postrojbi Hrvatske vojske, a koji je poslije, možda i pomalo nepotrebno napušten u korist drugačijih obrazaca izrade vojnih zastava.

Zastava 2. domobranske bojne - Nova Gradiška trobojna je zastava s grbom Republike Hrvatske u sredini i trorednim zlatnožutim natpisom HRVATSKI DOMOBRAN/NOVA GRADIŠKA/2. DOMOBRANSKA BOJA. Dakako, riječ je o uobičajenoj zastavi Republike Hrvatske na koju su aplicirani natpisi.

Izrada zastava koje se temelje na nacionalnoj trobojnici s grbom i dodatnim prigodnim natpisima i nazivima organizacija uokolo sasvim su u skladu hrvatske tradicije već od samog nastanka hrvatske trobojnice 1848. godine. Odonda pa do ranih 90-ih izrađeno je nebrojeno, a u hrvatskim muzejima sačuvano mnoštvo zastava koje su upravo ovog tipa, naravno s grbom u sredini trobojne u skladu s vremenom nastanka - zastava vojnih postrojbi, kulturnih, sportskih, građanskih, pjevačkih i raznih drugih društava i organizacija. Usvajanjem suvremene zastave Republike Hrvatske kao nacionalne, državne zastave, svakako se mijenja njezina zakonska zaštita, iako je hrvatska zastava imala državotvorna svojstva i prije. No čini se da je zakonodavac 90-ih godina propustio omogućiti uporabu državne zastave, odnosno regulirati slučajeve kada je ovakva uporaba dopuštena - jer je to u skladu ne samo s hrvatskom tradicijom nego i tradicijom vojnih zastava u Europi. Kako god, pravilnik koji bi regulirao zastave postrojbi koje bi se temeljile na nacionalnoj zastavi (a ni kakav drugi) nije nikada donesen, stoga slovom postojećeg zakona dodavanje elemenata na zastavu Republike Hrvatske nije dopušteno. Unatoč tome mnoštvo je zastava postrojbi ZNG i HV izrađeno upravo na ovaj način, neke sasvim priručnim sredstvima, druge s mnogo umjetničke pažnje i mara. Mnoge od tih zastava vjerojatno i danas nisu dostupne javnosti i istraživačima i nemaju primjerenu brigu u kakvom muzeju.

2. domobranska bojna "R" - Nova Gradiška jedna je od dvije bojne ustrojene 21. travnja 1992. u Novoj Gradišci. Temelj stvaranja domobranskih bojni bile su tijekom 1991. samoinicijativno organizirane postrojbe Narodne zaštite. Dvije novogradiške domobranske bojne djeluju samostalno do 27. srpnja 1994. kada se zajedno s dijelovima 121. brigade HV "R" - Nova Gradiška ustrojavaju kao 121. domobranska pukovnija.

Zastavno polje ove zastave ponešto je manje od uobičajenog i iznosi 85 × 170 cm. S tri vanjske strane obrubljeno je žutim pozamanterijskim resama. Zastavni rukav dobiven je posuvraćivanjem trobojnog zastavnog polja koje je načinjeno od tri međusobno ušivene pruge s apliciranim grbom i natpisima. Zastava 2. novogradiške domobranske bojne čuva se danas u zbirci zastava Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Bičo sri 27 oľu 2013, 00:23

24. PUKOVNIJA DOMOBRANSKA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Replike ove zastave izrađene su 2006. godine u povodu proslave 15. obljetnice OSRH, u dva primjerka a zbog jednostavnosti dizajna gotovo su identične originalnoj ratnoj zastavi.


24. pukovnija domobranska "R" - Varaždin ustrojena je odlukom od 27. srpnja 1994. od domobranskih postrojbi koje su osnovane 1992. u Operativnoj zoni Bjelovar - domobranskih bojni Varaždin i Čakovec i samostalnih domobranskih satnija Ludbreg i Ivanec. Postrojba je sudjelovala u VRO Oluja na smjeru Jasenovac - Dubica. U ožujku 1999. prevedena je u pričuvni sastav i preustrojena u 642. pješačku brigadu Čakovec, koja je 2002. ušla u sastav 643. pješačke brigade Varaždin, ukinute 2005.

Zastava je izrađena vjerojatno početkom 1995. kad je u Zagrebu izrađivana i nadlaktična oznaka postrojbe. Jednobojni tip zastave sa znakom u sredini pokazuje da je već do vremena ustrojavanja postrojbe ovo već postao prevladavajući obrazac vojne zastave hrvatskih postrojbi. Zastava se čuva u zbirci zastava Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, a identična zastava sačuvana je i u Vojnom muzeju MORH-a. Zastavno polje je uobičajene veličine 100 × 205 cm, s tri strane obrubljeno žutim pozamanterijskim resama oko 5 cm dužine. Zastavni je rukav dobiven posuvraćivanjem crnog zastavnog polja.


Zadnja promjena: Bičo; čet 28 oľu 2013, 00:22; ukupno mijenjano 2 put/a.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd. Empty Re: Zastave Brigada,Pukovnija,Satnija itd.

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.