Hrvatski Domoljub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Keywords

Latest topics
» Najbolji hrvatski tamburaši,Slavonia band,Škoro..
NATO Vijesti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:04 by Bičo

» UB40,Santana,Sting..
NATO Vijesti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:03 by Bičo

» Colonia,Oliver,Mišo,Jole..
NATO Vijesti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:02 by Bičo

» Mate Bulić,Thompson..
NATO Vijesti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:00 by Bičo

» Karikature.
NATO Vijesti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:56 by Bičo

» Audi,Bmw,Fiat,Vw,Opel.
NATO Vijesti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:54 by Bičo

» Prevencija,psiha.istraživanja.
NATO Vijesti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:52 by Bičo

» Bliski susreti,ukazanja.ufologija.
NATO Vijesti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:50 by Bičo

» Javelin Missile,M-134 Minigun..
NATO Vijesti. I_icon_minitimesub 07 ruj 2013, 11:52 by Bičo

rujan 2023
ponutosričetpetsubned
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar

Affiliates
free forum


NATO Vijesti.

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo sub 07 ruj 2013, 11:44

RASMUSSEN ZABRINUT ZBOG STANJA U EGIPTU

[You must be registered and logged in to see this image.]

Nakon što je u Egiptu proglašeno izvanredno stanje, zbog razvoja događaja u toj zemlji i kontinuiranih izvještaja o nastavku krvoprolića, glavni je tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izrazio duboku zabrinutost te žaljenje zbog smrti izazvanih sukobima. "Egipat je, preko Mediteranskog dijaloga, važan NATO-ov partner. Pozivam sve strane da se suzdrže od nasilja i ulože napor u vraćanje političkog procesa," istaknuo je u svojoj izjavi. Inače, zbog situacije u Egiptu visoka predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton sazvala je izvanredni sastanak Vijeća ministara za vanjske poslove Europske unije. Na sastanku su doneseni zaključci u 10 točaka od kojih su najvažnije one da će Komisija razmotriti suradnju odnosno pomoć koju Europska unija pruža Egiptu u okviru politike europskog susjedstva. Sastanku je nazočila i ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić, a prema njezinim riječima dogovoreno je i da će sve zemlje prvo suspendirati dozvole za izvoz, kao što se službeno u zaključcima kaže "opreme koja je pokrivena zajedničkom pozicijom iz 2008. godine" (a to se zapravo odnosi na oružje), te da će se suspendirati i izvozne dozvole za instrumente i sredstva koja se mogu koristiti za unutarnju represiju odnosno unutarnje ugnjetavanje. Ministrica Pusić istaknula je i kako će sve zemlje razmotriti svoju sigurnosnu suradnju s Egiptom: "Iako, u ovom trenutku sigurnosna suradnja s Egiptom je možda važnija nego ikada, i zbog podrške umjerenim snagama unutar onih koji su ovog trenutka na vlasti i zbog sprečavanja da se destabilizacija, koja je prouzročila razvoj događaja u Egiptu, prelije i preko granica Egipta."
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo pet 06 ruj 2013, 18:02

Završen prvi od 29 multinacionalnih projekata Pametne obrane

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kako bi NATO bio spreman za sve buduće izazove, završen je prvi od 29 multinacionalnih projekata Pametne obrane. Projekt na kojem su sudjelovali saveznici povezan je s razvijanjem multinacionalnog logističkog partnerstva u održavanju helikoptera u Afganistanu i samo je jedan u nizu serije projekata iniciranih nakon prošlogodišnjeg samita u Chicagu. Riječ je o projektu koji su vodile Sjedinjene Američke Države, a udruživanjem zajedničkih resursa i ljudstva dobio je dodatnu vrijednost i doveo do znatnih ušteda što je jedan od ciljeva projekta Pametne obrane. Projekt koji je proljetos dovršen u Afganistanu također se odvio u znatno kraćem razdoblju od onog koliko bi inače trajao popravak helikoptera. Zbog svih navedenih prednosti, smatra se da bi i ovaj projekt trebao poslužiti kao model za sve buduće slične situacije. Prema riječima glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, projekt Pametne obrane iznimno je važan u trenutačnoj klimi proračunske štednje koja se očituje i na obrambenim proračunima. Prvi čovjek Saveza pozvao je stoga sve države članice da povećaju ulaganja čim se ekonomski uvjeti na globalnoj razini poboljšaju. Naime, i ti bi napori trebali osigurati mogućnosti Saveza da adekvatno prati nove sigurnosne izazove, kao što je širenje oružja za masovno uništenje, piratstvo te cyber sigurnost. O važnosti multinacionalne suradnje Rasmussen je govorio i tijekom nedavnog posjeta NATO-ovoj zračnoj bazi Papa u Mađarskoj.Naime, baza je domaćin programa Strateških zračnih mogućnosti koji raspolaže trima C-17 strateškim transportnim zrakoplovima. Glavni je tajnik stoga ustvrdio kako je "(...) ovo savršen primjer pametne suradnje: narodi koji zajedno rade kako bi uspješno postigli ono što si inače samostalno ne bi mogli priuštiti." Što se ostalih 28 multinacionalnih projekata tiče, uglavnom su usredotočeni na više područja s ciljem poboljšanja zaštite NATO-ovih snaga, njihove održivosti kao i bolje obuke. Također, cilj im je i poboljšanje operativne učinkovitosti i povezivanje NATO-ovih snaga.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo čet 05 ruj 2013, 16:23

NATO-ova VJEŽBA U LATVIJI I POLJSKOJ - STEADFAST JAZZ 2013

[You must be registered and logged in to see this image.]

Latvija i Poljska od 2. do 9. studenog bit će domaćini vježbe Steadfast Jazz 2013 (SFJZ13) koju će NATO i partnerske zemlje provesti u tim dvjema državama. Riječ je o vježbi koja je kulminacija niza dinamičnih i zahtjevnih vježbi dizajniranih za uvježbavanje i testiranje vojnika kao i zapovjednika NATO-ovih snaga za brzo djelovanje (NRF). Inače, te su vježbe samo dio napora koje Savez ulaže kako bi se zadržala visoka razina spremnosti i interoperabilnosti snaga. Naime, dosad je održano 17 vježbi i to u 14 različitih država. Sve su one održane s ciljem da se uvjeri kako su postrojbe NRF-a spremne djelovati u bilo kojoj situaciji i u bilo kojem okružju. Događaj uključuje čak 6000 sudionika iz više savezničkih i partnerskih zemalja. Tako će u zapovjedno-kontrolnoj vježbi u bazi Adazi blizu Rige, Latvija, biti oko 3000 sudionika iz Združenog zapovjedništva u Brunssumu, Nizozemska, kao i iz drugih stožera. Ta će se vježba održati i na nekoliko drugih stožernih lokacija diljem Saveza. Također, multinacionalne postrojbe sudjelovat će i u vježbi koja će se održati na poljskom poligonu Drawsko Pomorskie. U tim i ostalim vježbama sudjelovat će zračne, kopnene, pomorske i specijalne snage. Završetkom vježbe osoblje iz Brunssuma dobit će i službene certifikate za vođenje NATO-ovih združenih aktivnosti u idućoj godini. Prema riječima generala Hans-Lothara Domrösea, cilj vježbe je uvježbavanje i testiranje snaga za brzo djelovanje - spremnih i tehnološki naprednih multinacionalnih snaga koje čine kopnene, zračne, pomorske i specijalne postrojbe. Istaknuo je i kako je namjera na terenu testirati interoperabilnost svih sudionika koji će participirati u izmišljenom scenariju, težine jednake onom za sudionike koji će djelovati u zapovjedno-kontrolnom aspektu vježbe. Naime, NRF mora biti u mogućnosti odgovoriti na širok spektar potencijalnih misija, što uključuje i one visokog borbenog intenziteta, a to zahtjeva uvježbavanje multinacionalnih snaga u zahtjevnom okruženju. "NATO-ov je NRF važan za zajednički rad i jačanje sposobnosti snaga iz cijelog Saveza," istaknuo je general Philip Breedlove, vrhovni saveznički zapovjednik za Europu. Dodao je i kako je to važno, pogotovo u trenutku dok se misija u Afganistanu postupno privodi kraju, a NATO priprema za buduće izazove.

Anita KONČAR, foto: NATO
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo pon 29 srp 2013, 14:52

NATO-ova ZRAČNO-OBRAMBENA VJEŽBA IFM 2014

[You must be registered and logged in to see this image.]

Island će iduće godine biti domaćin NATO-ove zračne obrambene vježbe koja će se održati za pilote te za zemaljsko osoblje od 3. do 21. veljače. Na vježbi The Iceland Fighter Meet 2014, okupit će se borbeni zrakoplovi NATO članica iz Norveške, kao i partnerskih zemlja Finske i Švedske. Cilj je provesti široku paletu zračnih obrambenih aktivnosti. To uključuje trening između različitih tipova zrakoplova, obrambene zračne operacije, vježbu zračnih napada i zaštite. Također u vježbi sudjeluju i zračni tankeri, NATO-ovi AWACS radarski zrakoplovi kao i helikopteri za traganje i spašavanje (SAR).

Anita KONČAR, foto: NATO
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo čet 11 srp 2013, 12:17

NATO logistička vježba

[You must be registered and logged in to see this image.]

Slovačka je od 8. do 26. lipnja bila domaćin jedne od najvećih do sada održanih NATO logističkih vježbi na kojoj su sudjelovale savezničke i partnerske zemlje. U fokusu vježbe održane pod nazivom "Capable Logistician 2013", bio je scenariji u kojem NATO vođene multinacionalne snage dolaze u fiktivnu zemlju kako bi upravljale simuliranom kriznom situacijom koja uključuje međuetnički sukob s velikim brojem izbjeglica. Održana je vježba za mnoge bila prilika da testiraju i razviju kolektivna logistička rješenja, te da procijene interoperabilnost svoje opreme, kao i sustava te procedure, i u konačnici daju prijedloge za poboljšanje ukupne interoperabilnosti koalicijskih snaga. Prema riječima pukovnika Miroslava Pelikána, direktora praškog Multinacionalnog logističkog centra za koordinaciju (MLCC), koji je i suorganizator vježbe, to je najveći takav događaj u posljednja dva desetljeća. Inače, taj je logistički centar osnovan u siječnju 2011., i to nakon odluke koja je donesena 2008. na NATO-ovu samitu u Rigi, a s ciljem razvoja multinacionalnih logističkih rješenja. " Za interoperabilnost su ključni standardi, uobičajene procedure i kompatibilnost", rekao je Pelikán ističući kako bez interoperabilnosti ne postoji učinkovita suradnja u logistici, a što može utjecati na održivost misije kao i na učinkovitost snaga u borbenim aktivnostima. Što se vježbe tiče, ona je uključivala sva područja logistike, s naglaskom na proizvodnju, pročišćavanje i distribuciju vode, kao i uporabi goriva te skladištenje i distribuciju streljiva. Sve su to područja u kojima je, u okviru programa Pametna obrana, Savez pokrenuo multinacionalne projekte, kako bi se saveznicima pomoglo u stjecanju i održavanju zajedničkih sposobnosti. Kako je rekao i pukovnik Pelikán, MLCC koordinira četiri multinacionalna projekta Pametne obrane. "I ova je vježba prilika za testiranje tih projekata u praksi te trenutačnom kontekstu pregrupiranja koalicijskih snaga u Afganistanu, i naravno u svjetlu smanjivanja proračuna za obranu, a s čim smo svi suočeni", istaknuo je. Logistika je kralježnica svake vojne operacije pa je sve do nedavno njezino osiguravanje bilo smatrano nacionalnom odgovornošću. U današnjem sigurnosnom i gospodarskom okruženju potreba za mobilnijim snagama i multinacionalnim operacijama zahtijeva bolju koordinaciju i objedinjavanje sredstava u novim područjima.

Anita KONČAR
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo uto 09 srp 2013, 10:40

SASTANAK MINISTARA OBRANE ZEMALJA A5

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ministar obrane Republike Hrvatske Ante Kotromanović sudjelovao je 14. lipnja na sastanku ministara obrane zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5). Sastanak je održan u Ohridu, Republika Makedonija, a glavna tema skupa bila je zajednički rad usmjeren postizanju i očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti.

Na sastanku u Ohridu raspravljalo se i o temama značajnim za unapređenje obrambene suradnje zemalja članica Povelje, prije svega o regionalnim obrambenim inicijativama, nastavku pružanja uzajamne potpore na putu u euroatlantske integracije te o implementaciji projekata u okviru regionalne sigurnosne suradnje pod okriljem koncepta Pametne obrane.

Ministar Kotromanović prilikom obraćanja skupu iskoristio je priliku da još jednom istakne hrvatsku predanost regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi i izrazi čvrsto vjerovanje u budućnost regije u potpunosti integrirane u euroatlantske integracije. "Jedino dovršetak integracijskih procesa koji regiju trajno i nepovratno smještaju u europske i euroatlantske integracije može biti jamac trajne i održive sigurnosti i stabilnosti," rekao je ministar Kotromanović te dodao da će Hrvatska i nakon 1. srpnja i ulaska u Europsku uniju nastaviti podupirati Američko-jadransku povelju i aktivno sudjelovati u njezinu radu s ciljem da ta inicijativa ostane relevantan i najsnažniji alat koji imamo na raspolaganju, a koji će osigurati da naši zajednički napori budu i ostvareni.

Sastanak ministara obrane A5 bio je prigoda da se potakne rasprava o unapređenju rada Povelje te da se pronađu modeli čvršće i fokusiranije suradnje po uzoru na slične, postojeće regionalne suradnje, poput Nordijske suradnje ili Višegradske skupine. U tom kontekstu pozdravljena je uspostava Koordinacije direktora za obrambenu politiku država članica Povelje kao važan korak u naporima prema daljnjoj sinkronizaciji djelovanja i identificiranja budućih ostvarivih projekata.

Zaključeno je da se unapređenje rada Povelje može postići zajedničkim angažmanom u mirovnim misijama i operacijama te zajedničkim sudjelovanjem u projektima izgradnje sposobnosti ostvarenim multinacionalnom suradnjom. Kao dokaz da regionalna suradnja može ići i dalje od razine razmjene iskustava i izgradnje povjerenja, istaknut je primjer zajedničkog angažmana zemalja članica Povelje u Školi VP-a u Kabulu, u sklopu operacije ISAF, te zajedničko sudjelovanje u projektu BRAAD (Balkan Regional Approach to Air Defence). Ministar Kotromanović pritom je izrazio želju da se sporazum između Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije potpiše prvom sljedećom prilikom.

Raspravljajući o djelovanju u Afganistanu nakon 2014. godine i zaključenja operacije ISAF, ministri obrane složili su se da je nastavak suradnje logičan razvoj daljnjeg djelovanja u okviru Povelje. "Iznimno me raduje što su i ostale članice Povelje izrazile spremnost za sudjelovanjem u novoj misiji. To je pouzdan znak da dijelimo trajnu predanost savezničkim naporima i zajedničku svijest o potrebi kontinuirane i fokusirane potpore Afganistanu," rekao je ministar Kotromanović.

M.ŠIMATOVIĆ
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo pon 08 srp 2013, 10:04

CFC TIM U SASTAVU 21. HRVCON-a

[You must be registered and logged in to see this image.]

U sastavu 21. hrvatskog kontingenta misije ISAF u Afganistanu u područje operacije upućen je i hrvatski CFC Coy ETT. Tim je sastavljen od 14 dočasnika, zadaća mu je obuka i savjetovanje novoustrojenih postrojbi ANA-e, a razmješten je kampu Blackhorse u istočnom dijelu Kabula. Blackhorse se nalazi unutar ANA-ina garnizona Pol-e Charkhi uz koji je smješteno i istoimeno vježbalište kojim se koriste postrojbe ANA-e smještene u garnizonu te polaznici škola iz sastava KMTC-a.

HRV CFC Coy ETT djeluje u sklopu središta Consolidation Fielding Center (CFC) koje je ustrojstvena cjelina NTM-A, a vodeća nacija je Kanada. Uz pripadnike oružanih snaga Kanade i Republike Hrvatske, u CFC-u su raspoređeni i pripadnici OS-a SAD-a, Velike Britanije i Rumunjske. Glavna je zadaća CFC-a popuna, opremanje i obučavanje novoustrojenih postrojbi ANA-e (kandaka/bojni). Nakon završetka obuke koja traje od šest do 14 tjedana, ovisno o vrsti postrojbe, provodi se ocjenjivanje spremnosti postrojbi za upućivanje u matične korpuse ANA-e i u kojem pripadnici tima aktivno sudjeluju kao ocjenjivači i OPFOR. Tijekom obuke uvježbavaju se zadaće kao što su: reakcija na zasjedu (blisku/daljnju), reakcija na kontakt s protivnikom, reakcija na pronalazak IED-a, reakcije na eksploziju IED-a, uspostava VCP-a, rukovanje vatrenim naoružanjem i TTP ulaska/čišćenja prostorija i objekata.

OJI
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo ned 07 srp 2013, 09:59

ZADOVOLJSTVO ZAJEDNIČKOM SURADNJOM U OPERACIJI ISAF

[You must be registered and logged in to see this image.]

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministrom obrane Antom Kotromanovićem boravilo je u trodnevnom službenom posjetu Republici Makedoniji. Nakon susreta s predsjednikom Vlade Makedonije Nikolom Gruevskim, ministar Kotromanović susreo se s makedonskim ministrom obrane Talatom Xhaferiem. Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj obrambenoj suradnji, situaciji u regiji i regionalnim obrambenim inicijativama, zajedničkom razvoju obrambenih sposobnosti i suradnji na području modernizacije oružanih snaga, a bilo je i riječi o perspektivama NATO-ove operacije ISAF u kojoj Makedonci sudjeluju u sklopu hrvatskog kontingenta.

"Makedoniji je mjesto u NATO savezu," bila je poruka koju je hrvatski ministar uputio makedonskim kolegama, naglasivši pritom zadovoljstvo suradnjom s makedonskom stranom u operaciji ISAF u okviru Škole VP-a u Kabulu, kao i mogućnost zajedničkog djelovanja u Afganistanu i nakon 2014. godine.

Jedna od tema razgovora u okviru obrambene bilateralne suradnje bila je zajedničko sudjelovanje u projektu BRAAD (Balkan Regional Approach to Air Defence), koji se provodi u okviru NATO-ove inicijative pametne obrane (Smart Defence). Obje su strane suglasne da bi uspješna provedba tog projekta bila nastavak projektno orijentirane suradnje država članica Američko-jadranske povelje te dodatan doprinos čitavoj regiji u izgradnji potrebnih sposobnosti protuzračne obrane. Pritom je izražena nada kako će multilateralni sporazum između zemalja članica Povelje biti potpisan u što skorijoj budućnosti. Tijekom razgovora obje su strane posebnu pozornost posvetile unapređenju vojno-tehničke suradnje, kao jednom od potencijalno prominentnijih vidova bilateralne obrambene suradnje. Pritom je naglašena potreba snažnije suradnje vojnih industrija obiju zemalja. Zaključeno je kako je modernizacija oružanih snaga idealna platforma za realizaciju takvog oblika suradnje.

Tijekom posjeta Makedoniji 13. i 14. lipnja hrvatsko se izaslanstvo sastalo i s ministrima obrane zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5) s kojima se raspravljalo o regionalnim obrambenim inicijativama, nastavku pružanja uzajamne potpore na putu u euroatlantske integracije te o implementaciji projekata u okviru regionalne sigurnosne suradnje pod okriljem koncepta Pametne obrane.

M.ŠIMATOVIĆ
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo sri 03 srp 2013, 17:23

Godišnja konferencija o proturaketnoj obrani

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a veleposlanik Alexander Vershbow održao je prošloga tjedna govor na godišnjoj konferenciji o proturaketnoj obrani RUSI čiji je domaćin ove godine bio London. Istaknuo je kako je upravo ta konferencija pravo mjesto za raspravu o onome što je postalo jednim od ključnih sigurnosnih izazova današnjice. " Uvjeren sam da smo daleko od toga da od mene očekujete da intenzivno zagovaram fokus NATO-a na proturaketnu obranu. Savez kolektivnu obranu shvaća ozbiljno jer su raketne prijetnje našem teritoriju i stanovništvu stvarne i rastu," rekao je Vershbow ističući kako se zato i obrana od tih prijetnji mora shvatiti ozbiljno, a Savez mora biti u mogućnosti prilagoditi se prijetnjama budućnosti. Govoreći o NATO-u, zamjenik glavnog tajnika osvrnuo se na samit održan prošle godine u Chicagu gdje su objavljeni ciljevi koji se tiču proturaketne obrane, pa tako danas kapaciteti pružaju zaštitu saveznicima u južnoj Europi. "To uključuje i NATO-ovo zapovjedništvo i nadzor; američki radar nalazi se u Turskoj pod NATO-ovim operativnim nadzorom s dostupnim američkim brodom opremljenim presretačima za presretanje balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa. To je prvi, ali značajan korak," rekao je Vershbow. Zamjenik glavnog tajnika istaknuo je i kako je rad nakon samita u Chicagu nastavljen te da očekuje donošenje inicijalne operativne sposobnosti tijekom nekoliko godina, dok će krajnji cilj, puna operativna sposobnost, biti ispunjen početkom idućeg desetljeća. "To će pružiti punu pokrivenost i zaštitu svih NATO-ovih europskih naroda i teritorija, a na što smo se obvezali na samitu održanom u Lisabonu 2010.," istaknuo je Vershbow. Podsjetio je kako je jedan od prioriteta bio poboljšanje NATO-ova zapovjedništva i nadzora spomenute misije. "Moramo se pobrinuti da saveznici u bilo kojem trenutku imaju pun politički nadzor i da mogu omogućiti brzu vojnu akciju ako se za tim javi potreba," dodao je.

A. KONČAR
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo sri 19 lip 2013, 09:50

ZAŠTO VRATA SAVEZA OSTAJU OTVORENA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen prošloga je tjedna na Sveučilištu u Bukureštu primio počasni doktorat za svoj rad za vrijeme obavljanja dužnosti danskog premijera, doprinosa u Savezu i Europi. Tom je prigodom Rasmussen održao i govor u kojemu je istaknuo kako je zahvalan na priznanju baš tog Sveučilišta, a koje je ne samo najveće, već i najprestižnije sveučilište u Rumunjskoj. Naglasio je kako to sveučilište ima dugu povijest u borbi za slobodu, podsjetivši na studentske prosvjede iz 1950., kao i one antikomunističke prosvjede iz 1989. koji su doveli do pada tog režima."Ta je nova demokratska Rumunjska postala NATO saveznica 2004., a samo četiri godine poslije dogovoreno je i priključenje novih država. Danas NATO ima 28 zemalja članica, a naša su vrata otvorena i za nove europske države koje žele kroz njih proći", rekao je glavni tajnik. Podsjetio je i na uspjehe koje je Savez učinio za sigurniju Europu."Prije svega proširili smo zonu sigurnosti i stabilnosti diljem našeg kontinenta. Mnoge zemlje koje su željele članstvo u Savezu, motivirali samo na reforme, kao i izgradnju te jačanje demokratskih institucija. Motivirali smo ih i na modernizaciju vojske, no i na borbu protiv kriminala, korupcije te jačanje vladavine prava i neovisnosti pravosuđa", rekao je Rasmussen u svom govoru. Naglasio je i kako je Savez učinio i puno više od toga što je države motivirao na unutarnje reforme, jer ih je i ohrabrio da riješe sporove sa svojim susjedima."Sigurnost i stabilnost koju donosi članstvo pridonijela je i gospodarskom napretku. Članstvo je pomoglo i Rumunjskoj da postane jedna od najbrže rastućih ekonomija u Europi, prije no što nas je sve 2009. pogodila globalna ekonomska kriza", rekao je Rasmussen dodajući kako ni ta kriza neće trajati zauvijek te da će se Europa iz nje izvući. Istaknuo je i kako je članstvo u Savezu, ali i Europskoj uniji, pridonijelo otvaranju društva i novih mogućnosti."Danas možete studirati gdje god poželite. Imate pristup vijestima i informacijama iz cijeloga svijeta. Možete raditi i živjeti u inozemstvu", rekao je studentima podsjetivši kako je na istom sveučilištu, i to u vrijeme komunizma, studirala i njegova današnja glasnogovornica Oana Lungescu, a koja danas, zajedno s drugim Rumunjima, ima važnu ulogu u Savezu. Rasmussen je zaključio i kako je NATO-ova politika otvorenih vrata mnogima pomogla poboljšati kvalitetu života. Govoreći o važnosti Saveza podsjetio je i kako je Zapadni Balkan strateški važna regija za NATO. "Albanija, Hrvatska i Slovenija već jesu članice Saveza, dok Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija znaju da su i za njih naša vrata otvorena, no kada ispune sve uvjete. Bosna i Hercegovina mora pokazati da može u potpunosti funkcionirati kao država, a Makedonija će dobiti pozivnicu čim se riješi spor oko imena", rekao je glavni tajnik. Što se pak Crne Gore tiče, rekao je kako su toj zemlji još uvijek potrebne reforme i to u sigurnosnom i obrambenom sektoru.


Zadnja promjena: Bičo; sri 03 srp 2013, 17:24; ukupno mijenjano 1 put.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo uto 18 lip 2013, 09:47

VOJNA SURADNJA S PAKISTANOM

[You must be registered and logged in to see this image.]

General Knud Bartels, čelnik Vojnog odbora, prošloga je tjedna boravio u službenom posjetu Pakistanu. Cilj je bio ojačati vojnu suradnju između Saveza i te zemlje, kao i pridonijeti priznavanju pakistanske važne uloge u toj regiji. "Pakistan je važna zemlja u regiji o kojoj ovisi i buduća stabilnost Afganistana", rekao je general Bartels.


Zadnja promjena: Bičo; sri 03 srp 2013, 17:25; ukupno mijenjano 1 put.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo pon 17 lip 2013, 08:32

HRVATSKI VOJNI SAVJETNIČKI TIM POMAŽE AFGANISTANSKIM KOLEGAMA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Početkom svibnja dio pripadnika 2. hrvatskog vojnog savjetničkog tima za razinu pješačke bojne (INF MAT) u sastavu 4 časnika i 2 dočasnika boravio je u CFC-u (Consolidated Fielding Center), Središtu za temeljnu i specijalističku obuku novih postrojbi Afganistanske narodne vojske u blizini Kabula. Pripadnici 21. HRVCON-a bili su uključeni u proces ocjenjivanja na završnoj vježbi 6. bojne 3. brigade 209. korpusa ANA-e. Navedena bojna nakon uspješnog završetka obuke u CFC-u raspoređena je u kamp Shaheen u blizini Mazar-e-Sharifa. Savjetovanje stožera 6. bojne bilo je usredotočeno na proces donošenja vojnog odlučivanja, planiranja i provedbe obuke, vrednovanja i prosudbu obučenosti postrojbi te planiranje i vođenje operacija koristeći se taktičkim operativnim središtem i zapovjednim mjestom pješačke bojne. Konačni cilj savjetničkog tima bio je da bojna postigne potpunu operativnu samostalnost u planiranju i vođenju operacija na području Afganistana. Nastavak je to dugogodišnje zadaće koja se prije provodila kao mentoriranje, a sada je prešla u fazu savjetovanja na razini pješačke bojne ANA-e.

OJI


Zadnja promjena: Bičo; sri 03 srp 2013, 17:26; ukupno mijenjano 1 put.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo sub 15 lip 2013, 19:22

NATO SPREMAN POMOĆI NAPRETKU LIBIJE

[You must be registered and logged in to see this image.]

NATO je ponosan na svoju ulogu u zaštiti libijskih građana, kao i na ispunjavanje povijesnog mandata koji je Savezu povjerilo Vijeće sigurnosti i UN-a. Rekao je to glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen libijskom predsjedniku Vlade Aliu Zeidanu, koji je prošloga tjedna posjetio sjedište NATO-a. Prvi čovjek Saveza naglasio je NATO-ovu stručnost u reformi sigurnosnog i obrambenog sektora, osobito kada je riječ o institucionalnom obrazovanju i osposobljavanju. "Spremni smo pomoći libijskoj Vladi u tim područjima i ondje gdje možemo pridonijeti napretku", rekao je glavni tajnik dodajući kako je uvjeren da se odnos između te zemlje i Saveza može razviti u smjeru koji će pomoći u izgradnji nove Libije, kao sigurne zemlje. Na sastanku je također rečeno i kako je NATO spreman razvijati političke odnose s Libijom, a istaknuto je i kako su saveznici na lanjskom samitu u Chicagu pozvali Libiju da postane njihov partner u Mediteranskom dijalogu, te da taj poziv i dalje vrijedi. Prema riječima glavnog tajnika Libija je mnogo postigla od početka NATO-ove operacije u toj zemlji, a prošla je i vrlo dalek put nakon više od 40 godina diktature. "Putovanje iz diktature do oslobođenja i demokracije je teško. Potrebno je puno vremena i truda, no Libija je već sad prešla neke ključne prekretnice", rekao je.Istaknuo je i kako je važno da nova Libija nastavi put prema mirnoj, sigurnoj idemokratskoj budućnosti. "Spremni smo raditi s vama i vašom vladom kako bismo takvu budućnosti i osigurali", rekao je Rasmussen.

Anita KONČAR, foto NATO


Zadnja promjena: Bičo; sri 03 srp 2013, 17:27; ukupno mijenjano 1 put.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo sub 08 lip 2013, 09:08

Nagrada glavnom tajniku NATO-a

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zbog svog doprinosa na mjestu glavnoga tajnika NATO-a kao i rada za vrijeme mandata danskog premijera, glavni je tajnik Anders Fogh Rasmussen na Međunarodni praznik rada u Washingtonu primio nagradu Atlantskog vijeća SAD-a. Riječ je o nagradi za istaknuto međunarodno vodstvo (International Leadership Award ), koja mu je uručena na svečanoj večeri s oko 800 uzvanika. Tom je prigodom glavni tajnik pozvao Europu i Sjevernu Ameriku da - zajednički čine više, a ne manje, da se približe, a ne otuđuju." Transatlantski je odnos od vitalnog značenja za slobodu, sigurnost i prosperitet u Europi i Sjevernoj Americi te omogućava kamen temeljac globalnom poretku baziranom na pravilima", rekao je prvi čovjek Saveza dodajući kako je potreban novi transatlantski dogovor koji će se temeljiti na snažnijim gospodarskim kao i kulturnim vezama. Istaknuo je i kako je veze, kreirane kada se prije 60 godina stvarao NATO, danas potrebno ojačati kako bi se zadovoljili novi sigurnosni izazovi. "Moramo nastaviti investirati u NATO te ravnomjerno nositi teret, baš kao što dijelimo i dobrobiti Saveza", rekao je. Inače, nagradu koju je glavni tajnik primio, Atlantsko vijeće SAD-a dodjeljuje na svečanosti u čast odabranim pojedincima za njihovo vodstvo transatlantske zajednice, a koja se održava svakoga proljeća. Ove je godine, uz glavnoga tajnika NATO-a, nagradu primila i bivša američka državna tajnica Hillary Clinton.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo pet 07 lip 2013, 11:09

ZASJEDANJE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE NATO-a

[You must be registered and logged in to see this image.]

NATO-ov posao nije izgraditi savršenu državu. U Afganistan smo otišli kako bismo zaštitili našu sigurnost i to tako da pomognemo Afganistancima da preuzmu kontrolu nad vlastitom sigurnošću. Izjavio je to glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na zajedničkom sastanku Parlamentarne skupštine NATO-a i Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a održanom prošloga tjedna u Luksemburgu. Rekao je i kako je sve što je učinjeno u Afganistanu, bilo na zahtjev afganistanske Vlade i pod mandatom Ujedinjenih naroda. " Bili smo suočeni s brojnim izazovima, a još su mnogi ispred nas. Ipak, uz našu pomoć Afganistan ima čvrste temelje na kojima može graditi sigurnu budućnost", zaključio je glavni tajnik.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo sri 05 lip 2013, 09:48

Pomoćnik ministra obrane Zoran Drča u posjetu Afganistanu

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pomoćnik ministra obrane RH Zoran Drča i parlamentarni državni tajnik Ministarstva obrane SR Njemačke Christian Schmidt, zajednički su 8. svibnja posjetili Afganistan. Posjet je proveden na njemački poziv kao rezultat izuzetno visoke razine bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i SR Njemačke kako u Afganistanu, tako i na ostalim područjima zajedničkog djelovanja.

U Kabulu su provedeni sastanci sa zapovjednikom ISAF-a generalom zbora Josephom Dunfordom, zamjenikom civilnog predstavnika NATO-a Andrewom Steinfeldom, zamjenikom zapovjednika ISAF Joint Commanda (IJC) general-bojnikom Dieterom Warneckeom, i zamjenikom ministra obrane Afganistana Enayatullah Nazarijem.

U Mazar-e-Sharifu pomoćnik ministra Drča i državni tajnik Schmidt sastali su se i sa zapovjednikom Regionalnog zapovjedništva Sjever (RCN) general-bojnikom Jorgom Vollmerom, a kojom prigodom je pomoćnik ministra Drča obišao i sastavnice 21. HRVCON-a smještene u kampu Marmal.

Na sastancima se razgovaralo o trenutačnoj situaciji u Afganistanu, procesu tranzicije i njezinoj implementaciji te o trenutačnim sposobnostima Afganistanskih snaga sigurnosti i njihovoj budućnosti. Zaključeno je kako te snage postaju sve sposobnije i sve više preuzimaju vodeću ulogu u vođenju operacija. Također je bilo riječi o unutarnjoj političkoj situaciji u toj zemlji i regionalnoj stabilnosti te razvoju sposobnosti civilnih institucija Afganistana. Također tijekom sastanaka je naglašeno kako će NATO i međunarodna zajednica ostati glavni partner i nakon 2014. godine te da Republika Hrvatska i SR Njemačka ostaju predane naporima međunarodne zajednice u Afganistanu.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo sub 01 lip 2013, 13:17

MINISTAR KOTROMANOVIĆ URUČIO ODLIKOVANJE ADMIRALU STAVRIDISU

[You must be registered and logged in to see this image.]

Admiral Stavridis je u Bruxellesu primio i odlikovanje Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, a koje mu je, kao izraz zahvalnosti i priznanja za izniman doprinos međunarodnom ugledu Republike Hrvatske te razvoj suradnje RH sa saveznicima i partnerima, uručio ministar obrane Ante Kotromanović. Na prigodnoj svečanosti u SHAPE-u, ministar Kotromanović je istaknuo kako je za Republiku Hrvatsku posebno važno što je admiral Stavridis tijekom svog mandata pružao aktivnu i nesebičnu potporu malim članicama unutar Saveza kojima pripada i Hrvatska. "Vaš osobni primjer i angažman bili su nam inspiracija u zahtjevnim procesima dovršetka potpune integracije u NATO, kao i ostvarivanja naše ambicije da djelujemo i budemo prepoznati kao mala, agilna i proaktivna članica Saveza koja je spremna preuzeti svoj dio tereta u naporima izgradnje zajedničke sigurnosti", rekao je ministar Kotromanović.

Zahvaljujući na uručenom odlikovanju admiral Stavridis je istaknuo izniman doprinos Hrvatske u savezničkim operacijama u Afganistanu, na Kosovu i drugdje, napomenuvši kako se NATO i Republika Hrvatska zahvaljujući izgrađenom povjerenju, dokazanom u zajedničkim operacijama, mogu uvijek osloniti jedni na druge.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo pet 31 svi 2013, 09:32

Glavni tajnik o odnosu Europske unije i Saveza

[You must be registered and logged in to see this image.]

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen svoju je mjesečnu konferenciju za novinare posvetio govoru koji se tiče odnosa Europske unije i Saveza. Naime konferenciju za medije Rasmussen je održao uoči svojeg govora u Europskom parlamentu gdje se susreo sa zastupnicima iz Odbora za vanjske poslove i pododbora za sigurnost i obranu. Kazao je kako je poznato da Europa još uvijek nema dovoljno sposobnosti koje su ključne za moderne operacije i misije stoga se učinkovitost može postići jedino zajedničkim snagama. "Ovo nije natjecanje i postoji dovoljno prostora za suradnju između naših dviju organizacija", istaknuo je Rasmussen dodajući kako su Savez i Europska unija već dokazali da zajedničkim snagama mogu postići sigurnost i to u Europi i na Balkanu.Dotaknuo se i Kosova pa je tako rekao kako je NATO u toj zemlji tijekom posljednjih deset godina osigurao sigurno okruženje što je Europskoj uniji omogućilo da iskoristi svoje diplomatske i ekonomske alate za konsolidaciju institucija i domaćeg gospodarstva. Rasmussen je tako još jednom pohvalio povijesni sporazum na relaciji Beograd - Priština, dodajući kako je taj proces i za NATO i KFOR bio dugotrajan i težak. "Tijekom godina smo se uvjerili da je suradnja na relaciji NATO - Europska unija proizvela opipljiv napredak", rekao je dodajući i kako je navedeni sporazum dokaz da ove dvije institucije moraju i mogu zajednički raditi kako bi osigurale sigurnost.

Anita KONČAR, foto NATO
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo ned 05 svi 2013, 22:46

TRODNEVNI SLUŽBENI POSJET JAPANU

[You must be registered and logged in to see this image.]

Današnji NATO je novi NATO. To je NATO globalne perspektive, Savez s globalnim partnerima, a Japan je naš dugovječni globalni partner. Rekao je to glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u svom govoru u Japanskom nacionalnom press-klubu. U toj je zemlji boravio tri dana, a tijekom posjeta potpisao je i Zajedničku političku deklaraciju s japanskim premijerom Shinzom Abeom. Inače, ovo je bio prvi službeni posjet Japanu glavnoga tajnika, a uoči boravka u toj zemlji posjetio je i Južnu Koreju. Govoreći o partnerstvu s Japanom, Rasmussen je istaknuo kako je taj dugotrajni odnos razumljiv budući da su Savez i Japan - istomišljenici."Dijelimo iste vrijednosti i iste sigurnosne izazove. Dijelimo i zajedničku želju za suradnjom", istaknuo je dodajući kako NATO-u trajna uloga u Aziji nije cilj, no ima želju za suradnjom s njihovom regijom. Što se Deklaracije tiče, kazao je kako je uvjeren da će upravo taj dokument partnerstvo učiniti još snažnijim. Riječ je o deklaraciji u kojoj Japan i NATO navode dijeljene strateške interese u promociji globalnog mira, stabilnosti i prosperiteta, putem provođenja međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima kojima se potiče mirno rješenje sukoba. "Svjesni smo da smo u današnjem svijetu povezani i da naša sigurnost može biti ugrožena izazovima koji nadilaze granice", rekao je Rasmussen. Deklaracijom je stoga naznačena i suradnja u upravljanju u kriznim situacijama, kao i područja koje se tiču pružanja pomoći u katastrofama, terorizmu, piratstvu te cyber napadu. Prvi čovjek Saveza iskoristio je prigodu kako bi Japanu zahvalio na njihovu doprinosu u Afganistanu te izrazio nadu da će se ta potpora nastaviti i nakon 2014. Glavni tajnik i japanski premijer razgovarali su i o Sjevernoj Koreji, a Rasmussen je još jednom ponovio kako - NATO osuđuje aktivnosti Sjeverne Koreje koje su ozbiljna prijetnja regionalnom i međunarodnom miru, sigurnosti i stabilnosti.


Anita KONČAR, foto NATO
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo sri 01 svi 2013, 17:01

NOMINACIJA GENERALA BREEDLOVEA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Sjevernoatlantsko vijeće potvrdilo je krajem ožujka nominaciju generala zbora Philipa M. Breedlovea iz ratnog zrakoplovstva SAD-a za mjesto vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za Europu. General Breedlove trenutačno obnaša dužnost zapovjednika američkog ratnog zrakoplovstva u Europi, zapovjednika američkog ratnog zrakoplovstva u Africi, zapovjednika Stožera savezničkih zračnih snaga u Ramsteinu i ravnatelja Centra za kompetencije združenih zračnih snaga. Njegovu nominaciju još mora potvrditi i Senat SAD-a, a završetkom tog procesa general Breedlove trebao bi naslijediti admirala Jamesa G. Stavridisa iz američke mornarice. Svečana primopredaja održat će se u Vrhovnom savezničkom zapovjedništvu snaga za Europu u Monsu, Belgija.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo ned 28 tra 2013, 21:28

NATO - BUGARSKA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Bugarska je naš važan saveznik i stup sigurnosti u Jugoistočnoj Europi." Istaknuo je to glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen prilikom posjeta bugarskog premijera Marina Rajkova sjedištu Saveza. Prvi čovjek Saveza iskoristio je priliku da pohvali doprinos te zemlje savezničkim misijama u Afganistanu i na Kosovu. Inače, bugarski je premijer posjetio NATO netom nakon preuzimanja dužnosti, a tom je odlukom, kako je rekao i Rasmussen, pokazao snažan doprinost svoje zemlje Savezu. "Odani ste kolektivnoj obrani i našim operacijama, a značajan doprinos dajete i našim misijama," rekao je šef NATO-a dodajući kako je zahvalan na toj potpori, kao što je zahvalan i bugarskim vojnicima na njihovoj hrabrosti i profesionalnosti. Rasmussen je iskoristio priliku kako bi zahvalio Bugarskoj u sudjelovanju u multinacionalnim obrambenim projektima. "Moramo na najbolji način iskoristiti ono što imamo, trošeći pametnije i radeći zajedno," naglasio je prvi čovjek Saveza. Rekao je i kako to zahtijeva kolektivni napor u kojem svi saveznici imaju svoju ulogu. Govoreći o Zapadnom Balkanu, glavni je tajnik zahvalio Bugarskoj na potpori integracije regije u euroatlansku zajednicu. Naglasio je i kako se do trajne stabilnosti najučinkovitije može doći upravo aktivnim podupiranjem euroatlanskih težnji u toj regiji.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo sub 27 tra 2013, 23:15

RAT RIJEČIMA: AFGANISTANSKA INFORMACIJSKA BITKA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Javno je mišljenje u Afganistanu važno objema stranama - i pobunjenicima i vladi, no u trenutku kad se zemlja priprema za autonomiju kao i za predsjedničke izbore iduće godine, bitka za informacije sve je žešća. Toj je temi stoga posvećen i jedan od priloga na stranici natochannel.tv. Kandaharski je medijsko-informacijski centar sredinom ožujka na svojoj Twitter stranici pustio i vijest da je u vojnoj bazi u provinciji Wardak, nedaleko od Kabula, u insajderskom napadu ubijeno više američkih i afganistanskih vojnika. Potvrđeno je i kako je pet američkih pripadnika NATO-ovih snaga poginulo u helikopterskoj nesreći u provinciji Kandahar. Prema izvješću ISAF-a, u vrijeme nesreće na tom području nije evidentirana neprijateljska aktivnost, a uzrok nesreće najvjerojatnije je snažna oluja. No, istodobno je na društvenim stranicama kojima upravljaju pobunjenici puštena vijest da je helikopter srušen raketom. Prema riječima pukovnika Richa McNortona, koji je i zaslužan za osnivanje KMIC-a, informacija je puštena na društvenim mrežama i prije no što je pušteno službeno priopćenje za novinare upravo kako bi se spriječili neprijateljski pokušaji da preuzmu zaslugu za rušenje helikoptera. Naime, kako je zaključeno i u televizijskom prilogu, a s obzirom na činjenicu da neprijatelj gubi bitku u stvarnom svijetu, pobunjenici svoje djelovanje sve više šire na virtualno polje. Iako obje strane imaju više tisuća sljedbenika na društvenim mrežama, njihov je primarni cilj da poruka dođe do novinara. Ako se u obzir uzme i činjenica da je u Afganistanu registrirano 18 milijuna mobilnih uređaja, može se reći i da talibanske poruke uspješno cirkuliraju. "Kad informacije dolaze iz našeg središta, a i uzimajući u obzir broj detalja koji ih dodatno opisuju, jasno je koja je informacija prava," zaključio je Rich McNorton.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo sri 17 tra 2013, 11:27

ZNATAN NAPREDAK U AFGANISTANU

[You must be registered and logged in to see this image.]

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen svoju je redovitu mjesečnu konferenciju za medije posvetio prije svega nedavnom boravku u Afganistanu, gdje je, kako je istaknuo, vidljiv znatan napredak. "Tijekom posljednjih šest godina više sam puta posjetio pokrajinu Helmand, no nakon ovog posjeta mogu reći da je vidljiv znatan pomak. Afganistanska vojska i policija zaduženi su za sigurnost tri četvrtine pokrajine, a provode i većinu sigurnosnih operacija", rekao je ističući kako je uloga ISAF-a već sada postala uglavnom savjetodavna, a tiče se i obuke te asistencije. Prvi čovjek Saveza u Afganistanu se susreo i s predsjednikom Karzaijem te ostalim visokim dužnosnicima. Govoreći o afganistanskim snagama sigurnosti rekao je kako su one do sada pokazale da znaju obavljati svoj posao, a izazov je u tome da taj dobar posao nastave i dalje obavljati. Taj je zadatak, smatra, moguće ispuniti ako im se pruži odgovarajuća obuka te omoguće specijalne vještine među kojima i - logistika, upravljanje i održavanje. " Iduće dvije godine neće biti lake", upozorio je Rasmussen dodajući kako su ipak afganistanske snage u ovome trenutku jače no što su ikada bile. Rekao je i kako očekuje da će afganistanske snage još više jačati i u učinkovitosti i u iskustvu. " Odlučni smo u namjeri da ih u tome podržimo do 2014. i nakon tog roka", naglasio je Rasmussen. Govoreći o pokrajini Helmand kazao je kako je ondje vidljiva promjena koja se tiče lokalnih vlasti. Podsjetio je kako su izabrana lokalna vijeća uložila u razvoj uz pomoć donatorskih sredstava. Rasmussen je rekao i kako mu je helmandski premijer kazao da je sigurnost njihov prioritet te da sve više građana vjeruje u svoju vojsku i policiju. " Ovo je prilika afganistanskom narodu da preuzme kontrolu nad sigurnošću a i nad vlastitom sudbinom", kazao je glavni tajnik napominjući kako vjeruje, a u to vjeruju i građani Afganistana s kojima je razgovarao, da je to prilika koja se mora iskoristiti. Napomenuo je kako je upravo to poruka koju je čuo od skupine mladih afganistanskih vođa i to muškaraca i žena koje je susreo u Kabulu.Oni dolaze iz različitih dijelova zemlje, različitih sredina i etničkih skupina. Različitih su profesija - iz javnog i privatnog sektora, no svi su pripadnici mlađe generacije koja pomaže oblikovati sutrašnji Afganistan", rekao je glavni tajnik. Istaknuo je i kako je ta generacija ujedinjena energijom i odlučnošću te dugoročnom vizijom Afganistana kao demokratske i stabilne zemlje. Oni su predani Ustavu, svojoj zemlji i jedni drugima. Rekli su mi i ovo - Afganistan je naša zemlja i naša odgovornost, kazao je Rasmussen napominjući kako je takav osjećaj odgovornosti od vitalnog značenja za budućnost. Istaknuo je kako ti mladi teže novom načinu života, a ne povratku u tamnu prošlost. "Afganistanski je narod okusio slobodu i vidio kakav ona napredak može donijeti. Neprijatelji Afganistana u budućnosti će se stoga morati suprotstaviti ne samo snažnoj afganistanskoj vojsci, već i težnjama afganistanskog naroda prema slobodi, miru i blagostanju", rekao je Rasmussen. Napomenuo je i kako se Afganistan suočava s mnogim izazovima koji nisu samo sigurnosne naravi, a tiču se upravljanja državom, razvoja, vladavine prava te zaštite i slobode ljudskih prava, s posebnim naglaskom na položaj žena i slobodu medija u toj zemlji. Prvi čovjek Saveza smatra i kako će rješavanje tih izazova zahtijevati rad, predanost te potporu cjelokupne međunarodne zajednice, a ne samo NATO-a. " To će zahtijevati i angažman afganistanog naroda i to posebice tijekom iduće godine jer će se održati predsjednički izbori. Ključno je da u taj proces budu uključene sve strane te da sam ishod bude prihvatljiv za afganistanski narod", rekao je dodajući da je to najbolji način za održavanjem stabilnosti u Afganistanu, kao i za daljnju potporu međunarodne zajednice.Napomenuo je i kako je priča o tranziciji zapravo priča o Afganistancima koji preuzimaju odgovornost te uzimaju svoju zemlju natrag u svoje ruke. " Upravo to moramo vidjeti u iduće dvije godine, a nakon sastanaka u Kabulu i Helmandu, vjerujemo da ćemo to i vidjeti", rekao je glavni tajnik dodajući kako zna da to neće biti lako, no da ipak može biti učinjeno.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo pon 08 tra 2013, 19:06

DOPRINOS ESTONIJE SAVEZNIČKOJ KOLEKTIVNOJ SIGURNOSTI I OPERACIJAMA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves posjetio je sjedište NATO-a gdje se susreo s glavnim tajnikom Andersom Foghom Rasmussenom koji je tom prigodom zahvalio na predanosti Estonije savezničkoj kolektivnoj sigurnosti i operacijama te na doprinosu misiji u Afganistanu. " Vaše trupe služe rame uz rame s NATO kolegama i to u jednom od najzahtjevnijih dijelova Afganistana, a svoje dužnosti ondje obavljaju hrabro i vješto", rekao je glavni tajnik estonskom predsjedniku. Podsjetio je i kako je Estonija vodeća zemlja kada je u pitanju cyber sigurnost, a koju je nazvao - obranom za budućnost. Istaknuo je i kako je predanost te zemlje Savezu vidljiva i u činjenici da je Estonija jedna od rijetkih članica koja se drži preporuka Saveza pa izdvaja dva posto svog bruto domaćeg proizvoda na obranu. Estonski predsjednik zahvalio je glavnom tajniku na lijepim riječima te kazao kako uvijek s radošću dolazi u NATO. Istaknuo je i kako je Savez na primjeru operacije ISAF pokazao kako je u mogućnosti odgovoriti na višestruke prijetnje i to na uspješan način. Govoreći o Afganistanu istaknuo je kako Estonija ostaje predana toj zemlji do samoga kraja. "Nemamo razloga vjerovati da će svijet biti mirnije mjesto jednom kad se ISAF-ova akcija dovrši, stoga je važno imati na umu da NATO u svakom trenutku mora biti spreman odgovoriti na buduće sigurnosne izazove", kazao je estonski predsjednik.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Bičo pet 05 tra 2013, 20:40

PRIMOPREDAJA IZMEĐU 20. I 21. HRVCON-a U OPERACIJI ISAF

[You must be registered and logged in to see this image.]

U kampu Mike Spann u blizini grada Mazar-e-Sharifa na sjeveru Afganistana, 14. je ožujka održana primopredaja između 20. i 21. hrvatskog kontingenta u operaciji ISAF. Primopredaji su nazočili afganistanski general Faroq te predstavnici nacionalnih kontingenata kao i brojni drugi visoki uzvanici. Predajući hrvatsku zastavu zapovjedniku 21. HRVCON-a brigadiru Kreši Tuškanu, zapovjednik 20. HRVCON-a brigadir Željko Dadić istaknuo je kako je ovaj kontingent ostvario vrhunske rezultate te kako se nada da će i 21. HRVCON ISAF nastaviti tim putem pridonoseći tako i nadalje ugledu koji Republika Hrvatska ima u Afganistanu i cjelokupnoj međunarodnoj zajednici. Pozdravljajući pripadnike hrvatskih kontingenata u operaciji ISAF general Faroq istaknuo je važnost hrvatskog angažmana, zahvalivši se na profesionalnom pristupu i predanosti u obavljanju zadaća te razumijevanju i predanosti koje hrvatski pripadnici iskazuju prema afganistanskim kolegama. Pozdravljajući nazočne, zapovjednik 21. HRVCON-a brigadir Tuškan je rekao kako je 20. HRVCON profesionalno i stručno izvršavao svoje zadaće te da će pripadnici novoga kontingenta dati svoj maksimum kako bi i dalje na najbolji mogući način predstavljali OSRH u operaciji ISAF te pripadnicama i pripadnicima 20. HRVCON-a zaželio sretan povratak u domovinu.

S.FILOŠEVIĆ
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

NATO Vijesti. Empty Re: NATO Vijesti.

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.