Hrvatski Domoljub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Keywords

Latest topics
» Najbolji hrvatski tamburaši,Slavonia band,Škoro..
Neka ministar Matić dođe ovdje, izrazi sućut za kolegu koji se ubio i pita nas jesmo li žedni i gladni. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:04 by Bičo

» UB40,Santana,Sting..
Neka ministar Matić dođe ovdje, izrazi sućut za kolegu koji se ubio i pita nas jesmo li žedni i gladni. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:03 by Bičo

» Colonia,Oliver,Mišo,Jole..
Neka ministar Matić dođe ovdje, izrazi sućut za kolegu koji se ubio i pita nas jesmo li žedni i gladni. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:02 by Bičo

» Mate Bulić,Thompson..
Neka ministar Matić dođe ovdje, izrazi sućut za kolegu koji se ubio i pita nas jesmo li žedni i gladni. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:00 by Bičo

» Karikature.
Neka ministar Matić dođe ovdje, izrazi sućut za kolegu koji se ubio i pita nas jesmo li žedni i gladni. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:56 by Bičo

» Audi,Bmw,Fiat,Vw,Opel.
Neka ministar Matić dođe ovdje, izrazi sućut za kolegu koji se ubio i pita nas jesmo li žedni i gladni. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:54 by Bičo

» Prevencija,psiha.istraživanja.
Neka ministar Matić dođe ovdje, izrazi sućut za kolegu koji se ubio i pita nas jesmo li žedni i gladni. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:52 by Bičo

» Bliski susreti,ukazanja.ufologija.
Neka ministar Matić dođe ovdje, izrazi sućut za kolegu koji se ubio i pita nas jesmo li žedni i gladni. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:50 by Bičo

» Javelin Missile,M-134 Minigun..
Neka ministar Matić dođe ovdje, izrazi sućut za kolegu koji se ubio i pita nas jesmo li žedni i gladni. I_icon_minitimesub 07 ruj 2013, 11:52 by Bičo

listopad 2023
ponutosričetpetsubned
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Calendar Calendar

Affiliates
free forum


Neka ministar Matić dođe ovdje, izrazi sućut za kolegu koji se ubio i pita nas jesmo li žedni i gladni.

Go down

Neka ministar Matić dođe ovdje, izrazi sućut za kolegu koji se ubio i pita nas jesmo li žedni i gladni. Empty Neka ministar Matić dođe ovdje, izrazi sućut za kolegu koji se ubio i pita nas jesmo li žedni i gladni.

Postaj by Bičo sri 03 srp 2013, 18:17

PIROTEHNIČARI NE ODUSTAJU

[You must be registered and logged in to see this image.]

Razminiravanje Republike Hrvatske treba ispuniti Vlada Republike Hrvatske, a ne pirotehničari preko svojih leđa, za sitne novce ili neki čak i besplatno po nekoliko mjeseci, da su dužni raditi nešto za što je Republika Hrvatska preuzela obvezu. Pa neka se uključe, neka dođu, sjednu i ukoliko je potrebno neka interveniraju – rekao je sindikalni predstavnik Mario Iveković na press konferenciji koju su sazvali hrvatski pirotehničari pred svojim šatorima na Trgu doktora Franje Tuđmana gdje štrajkaju već osmi dan.

Iz Vlade su ipak čuli njihov vapaj, Mrsić ih je odmah pozvao na razgovor

Nekoliko sati nakon održane press konferencije i poziva Vladi, pirotehničarima se javio ministar rada Mirando Mrsić koji će u četvrtak u 15 sati primiti izaslanstvo pirotehničara u štrajku predvođenih sindikalnim vođama.

Pirotehničarima smeta nebriga i nemoć nadležnih institucija koji su sektor razminiranja prepustili divljem privatnom sektoru gdje se tvrtke za razminiranje međusobno bore za poslove i pritom služe svim mogućim sredstvima i dampingom cijene, a sve na uštrb pirotehničara koji zbog toga moraju raditi duplo i trostruko veće norme.

'Spusti cijenu, što te briga, to će ovi konji odraditi'

Apsurdno je, istaknuo je Mladen Jukičić koji se već 15 godina bavi razminiranjem, inače hrvatski branitelj, da tempo rada u razminiranju određuje cijena, a ne neka propisana norma.

- Tempo rada ovisi o tome kakva je cijena, oni nama određuju tempo kojim moramo raditi. Tri kune ti je cijena, ajde napravi 800 kvadrata, 700 kvadrata. Razumijete? Oni uzimaju poslove i onda kažu: 'To će ovi konji odraditi, oni mogu, samo spusti cijenu, šta te briga' – naglasio je Jukičić popraćen gromoglasnim pljeskom svojih kolega pirotehničara.

- Za ovu situaciju krivi su isključivo poslodavci. Oni su od jedne ratne vojne operacije napravili tržišnu utakmicu. Ja sam inžinjerac, ratni zapovjednik i poručujem Vladi: Račan i Sanader svađali su se oko toga tko je napravio autocestu. Autocestu su napravili ovi ljudi, ovi ljudi, da nas nije bilo.. Nismo je samo razminirali, mi smo je i trasirali, ja sam nosio onaj štap, jedan pirotehničar je išao sa mnom, da nađemo os autoceste. Oni bez nas nisu to mogli napraviti. Hoće li raditi Viadukt, Konstruktor, Strabag, Bechtel, to mi je svejedno, ali bez nas nisu mogli napraviti. Onda je bilo posla, onda nismo mogli glave dignuti kad se radila autocesta, a sad kažu da nemaju sredstava. Sad da im je neka investicija od državnog interesa, da vidiš kako bi našli novce. Samo da imaju nešto što oni moraju napraviti, da oni to moraju, i oni su krivi, oni su stvorili poslodavce 1998. godine kad je formiran HCR, rekli su da ima previše novaca iz donacija i da moraju raditi privatne ovlaštene osobe ovaj posao, tako je nastala tržišna utakmica - rekao je Jukičić koji tvrdi da se poslodavci na natječajima služe svim mogućim sredstvima, spuštaju cijene, vrše damping.

Poslodavci dampiraju cijene na uštrb pirotehničara

- Na primjer, Hrvatske šume u svom planu za razmniniranje izdvajaju 10 kuna, a poslodavci dođu na natječaj i daju za 5, za 4, razumijete o čemu se tu radi. Hrvatske šume slijedeće godine u planu stavljaju da će potrošiti 5 kuna po kvadratu. Oni su do ovog svega doveli, oni se dogovaraju, nek se oni dogovaraju iza kuloara, onda dođu na natječaj 5 do 12 i netko im sruši cijenu za pola od onog za što su se oni dogovorili. Idu po 4 kune, a ja moram napraviti 600 kvadrata, 500 kvadrata - rekao je Jukičić i upozorio da u takvim uvjetima ni pirotehničari ne mogu normalno raditi i garantirati za svoj posao. Kad bi cijena bila 'normalna' odnosno kad ne bi dolazilo do dampinga, tada pirotehničari ne bi bili prisiljeni raditi po 500, 600 kvadrata na dan već bi mogli raditi uobičajenih 200 kvadrata - itaknuo je Jukučić..

Kad pirotehničar ulazi u minsko polje, ne bi smio biti rastresen zbog neplaćenih računa

Sindikalni predstavnik Tomislav Kiš rekao je da je situacija u razminiranju već godinama nesređena i da to dokazuje i cijena na natječajima koji pojedini poslodavci spuštaju i na 3 kuna po kvadratu te je tako došlo do nelojalne konkurencije na tržištu.

- Očito je stvar zorila kao nekakav prišt, ovih dana je pukla među pirotehničarima, oni su odlučili da jednostavno dalje na ovaj način više ne mogu. Ovo je i prva situacija da su se sva tri sindikata koja djeluju ovdje ujedinila, nemamo razlike u stavovima, imamo samo jednu jednu želju, a to je putem kolektivnog ugovora i putem sređivanja stvari u sustavu, da ovim ljudima pirotehničarima koje prije svega Hrvatska treba, osiguramo ono što oni žele, a to je miran posao, da kad idu na svoj teren ne moraju razmišljati o neki stvarima s kojima se sada muče. Nije jednako vaditi minu sa situacijom da tri mjeseca ili koliko već nisi dobio plaću, da znaš da imaš neplaćene režije, da ti ovrhe vise na žiro računima i nad tekućim računima ili kada to sve štima. Jer, u ovom poslu griješi se jedanput, ne možeš pogriješiti dva puta - istaknuo je Kiš.

Kiš: 'Tvrtke koje ne poštuju kolektivni ugovor, ne bi smjele na natječaje za razminiranje'

Kiš je iznio i zahtjev da se utvrdi pravilo da tvrtka koja ne poštuje kolektivni ugovor ne može dobiti posao na natječaju za razminiranje. Na taj bi se način, smatra, uveo red. Naglasio je da će to doprinijeti miru i sigurnosti.

- Čovjek kad ulazi u minsko polje u glavi mora imati mir. Koliko će ovo dugo trajat, to ne znamo, ali stvar je vrlo jednostavna: nema kolektivnog ugovora, nema sredstava, nema razminiranja. Točka – istaknuo je Tomislav Kiš.

Na pitanje postoje li među poslodavcima oni koji su skloni potpisivanju kolektivnog ugovora, Kiš je rekao da naznaka i signala ima, ali za sada nema nikakve službene ponude na stolu.

- Nadamo se da će se poslodavci ipak prizvati razumu i donijeti odluku koja je po meni najkvalitetnija za njih, a to je podići ljestvicu radničkih prava na jednu razinu tako da otpadnu s tržišta svi oni koji ju ne mogu preskočiti. Ništa se neće zbog toga desiti niti razminiranju niti ostalim firmama, jedino će biti bolje za ove dečke, a i za te poslodavce koji poštuju pravila – rekao je Kiš.

'Mogu oni dovesti ljude iz Bosne ili Kenije, ali tko će odgovarati za minska polja?'

Među pirotehničarima se čak proširila vijest da će ih poslodavci zamijeniti jeftinijom konkurencijom iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

- Hrvatsku od mina ne može očistiti nitko osim nas. Nek' dođu Bosanci, i njih su izvarali, njih su izvarali pa su im uzimali motorke i šamarali ih. A Bosanci kad se dogovore da im neće više od 200 kvadrata raditi, neće im ni raditi. Koga god dovedu. Zato mi hoćemo da ugovor bude granski i kad njih dovedu da i njih moraju toliko plaćati. A da ne pričamo o našim tečajevima, o provjerama, da li smo krivično kažnjavani... Mi za ovaj posao odgovaramo 10 godina za trasu koju radimo. Netko dođe netko iz Bosne ili, ne znam, iz Kenije, i oni će odgovarati. Kako će oni odgovarati za ovaj posao, tko će ih naći? Poginulih ima preko 60, ranjenih ne znam ni sam koliko, koliko je samo djece invalida u Škabrnji, u jednom mjestu u Škabrnji imate djece invalida, znate li vi koliko ovu državu košta jedno dijete što nosi protezu, a oni sad kažu da nemaju novce - rekao je Mladen Jukičić.

Među pirotehničarima ima i žena

Pred novinare je izašla i jedna žena pirotehničarka.

- Ja sam Sandra, radim u MK Demingu, ovaj posao radim već 5 godina sa svojim dečkima, svojim kolegama, tu sam s njima, teško nam je, vidite i sami u kojoj smo situaciji. Ljudi imaju obitelji, imaju svoje obveze, čekamo da se to riješi na pravedan način - rekla je vidno potresena pirotehničarka.

Na pitanje sindikatima ima li ikakvih povratnih reakcija iz Vlade, Tomislav Kiš odgovorio je da se Vlada ni na koji način nije umiješala osim što je Dijana Pleština, kao voditeljica Vladinog Ureda za razminiranje preuzela ulogu posrednika u razgovorima između poslodavaca i sindikata.

Kasne im plaće po tri mjeseca, ne daju im na godišnji, rade po 20 dana bez ijednog dana odmora, prebacuju im normu, vrše mobing nad njima...

Pirotehničari su novinarima podijelili i rukom ispisane papire na kojima su pirotehničari opisali najveće probleme s kojima se susreću.

Najveći dio njih, iako rade u različitim privatnim tvrtkama, naveo je problem neredovite isplate plaće, isplate plaće u dnevnicama u nekoliko rata i retroaktivno smanjivanje dnevnica za već odrađene poslove, nepoštivanje kolektivnog ugovora, nepoštivanje radnog vremena, nemogućnost korištenja godišnjeg odmora, velike kvadrature koje pirotehničari moraju odrađivati bez ikakvih pravila te čak i falsificiranje podataka o broju odrađenih kvadra odnosno njihovo prebacivanje na ljude koji uopće nisu bili na terenu, kako bi se se prikrilo da rade nezakonito. U nekim tvrtkama djelatnici ne dobivaju ni platne liste ni PK kartice, izloženi su mobingu, neki su radili i više od 20 dana u komadu, bez ijednog dana odmora.

dnevno.hr
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.