Hrvatski Domoljub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Keywords

Latest topics
» Najbolji hrvatski tamburaši,Slavonia band,Škoro..
Bitka za vojarne. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:04 by Bičo

» UB40,Santana,Sting..
Bitka za vojarne. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:03 by Bičo

» Colonia,Oliver,Mišo,Jole..
Bitka za vojarne. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:02 by Bičo

» Mate Bulić,Thompson..
Bitka za vojarne. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:00 by Bičo

» Karikature.
Bitka za vojarne. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:56 by Bičo

» Audi,Bmw,Fiat,Vw,Opel.
Bitka za vojarne. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:54 by Bičo

» Prevencija,psiha.istraživanja.
Bitka za vojarne. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:52 by Bičo

» Bliski susreti,ukazanja.ufologija.
Bitka za vojarne. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:50 by Bičo

» Javelin Missile,M-134 Minigun..
Bitka za vojarne. I_icon_minitimesub 07 ruj 2013, 11:52 by Bičo

listopad 2023
ponutosričetpetsubned
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Calendar Calendar

Affiliates
free forum


Bitka za vojarne.

Go down

Bitka za vojarne. Empty Bitka za vojarne.

Postaj by Bičo pon 17 lip 2013, 08:45

Rat počinje

Bitka za vojarne ponekad se također naziva Rat za vojarne, je izraz kojim se naziva serija borbi koja se odigrala diljem [You must be registered and logged in to see this link.] kao dio [You must be registered and logged in to see this link.] tijekom [You must be registered and logged in to see this link.], sa najvažnijim sukobima tijekom [You must be registered and logged in to see this link.]. Borba se vodila između hrvatskih postrojbi (još slabom vojskom, policijom i dobrovoljcima) i [You must be registered and logged in to see this link.]. Bitka se smatra bitnom hrvatskom pobjedom jer su hrvatske snage zarobile vrijednu tešku opremu (tenkove, topništvo, rakete) iz vojarni koja im je bila bitna za ratna djelovanja.

Uvod

S obzirom da je Hrvatska bila dio [You must be registered and logged in to see this link.], bila je također i dio [You must be registered and logged in to see this link.]. Radi toga, kada su [You must be registered and logged in to see this link.] glasali za nezavisnost od Jugoslavije tijekom 1991., na hrvatskom teritoriju, još je bio veliki broj vojarni federalne vojske gdje su bile stacionirane JNA snage. Ne samo da je ova prisutnost vojnih jedinica daleko od fronte bila problematična, same vojarne su bile uglavnom stacionirane u naseljenim, urbanim područjima, pa bi bilo kakve borbe oko njih sigurno uzrokovale puno kolateralne štete i uništenja civilnih ciljeva. Ipak, jer je [You must be registered and logged in to see this link.] imala vrlo malo teške opreme, ove su vojarne bile vrlo vrijedne.

Pogoršanje sigurnosne situacije u Hrvatskoj tijekom [You must be registered and logged in to see this link.] je dovela do toga da hrvatsko vodstvo priprema planove u slučaju rata. Bivši hrvatski ministar obrane [You must be registered and logged in to see this link.], koji je bio najglasniji zagovornik napada na vojarne, formulirao je sveobuhvatni plan za zarobljavanje vojarni diljem Hrvatske tako da bi se zarobilo oružje u tim skladištima. Kako je počeo [You must be registered and logged in to see this link.] u lipnju 1991., Špegelj je nagovarao hrvatskog predsjednika [You must be registered and logged in to see this link.] da napadne vojarne i tako pomogne [You must be registered and logged in to see this link.]. Tuđman je to odbio, jer uplitanje Hrvatske u operetni rat JNA i Slovenije imalo bi samo negativne efekte po Hrvatsku, što [You must be registered and logged in to see this link.] u knjizi "[You must be registered and logged in to see this link.]" detaljno obrazlaže kao razrađenu urotu da se Hrvatska uvuče u rat.

Tijekom eskalacija nasilja za ljeta 1991., JNA se otvoreno priklonila [You must be registered and logged in to see this link.]. Kao rezultat toga, Hrvatske snage, još nerazvijene kao prava sila, blokirale su brojne vojarne JNA tako da vojne jedinice iz njih ne bi mogle nesmetano izaći u neokupiranu Hrvatsku. Problem nedovoljnih snaga za Hrvatsku je vojsku značio da su mnogi od onih koji su držali blokadu bili civili, ne vojnici - uključujući policiju, [You must be registered and logged in to see this link.] i lokalne samo-organizirane doborovoljce.

Rat počinje

Rat je dugo počinjao, napetosti su rasle od sredine [You must be registered and logged in to see this link.] što je omogućilo da se pregovorima smanji opseg problema sa vojarnama. JNA i Hrvatsko vodstvo su se složili o povlačenju nekih JNA vojarni zamjetno u mjestima daleko od fronte poput [You must be registered and logged in to see this link.] i [You must be registered and logged in to see this link.] (13. Korpus). Ovaj kompromis je bio kritiziran od dijelova Hrvatske vojske (zamjetno Martina Špegelja) koji je tvrdio da Hrvatsko vodstvo dopušta neprijatelju da se povuče sa punom opremom, a sa ratom neizbježnim.

Bitno je napomenuti da je nadolazeći rat, kao i ranija nezavisnost Slovenije i oklijevanje ne-Srba da idu u rat za ciljeve Hrvatskih Srba, uzrokovao masovna dezerterstva radi kojih su JNA snage bile oslabljene. Radi toga, stacionarne vojarne su bile prve koje su patile i u 1991., ove su imale više opreme nego ljudi da im upravljaju.

Početni potezi rata bili su napravljeni u [You must be registered and logged in to see this link.] u istočnoj Slavoniji, kod [You must be registered and logged in to see this link.] i u [You must be registered and logged in to see this link.]. Eskalacija nasilja je rezultirala u tome da su vojnici na lokacijama preuzeli inicijativu i napali mnoge vojarne, protiv želja hrvatske vlasti, koja je željela nastaviti pregovore čak u vrijeme kada je skoro 1/3 Hrvatske bila već okupirana od strane JNA i srpskih pobunjenika.

Glavnina napada na vojarne odigrala se od [You must be registered and logged in to see this link.] do [You must be registered and logged in to see this link.] U tih šest dana, 36 vojarni i skladišta i 26 drugih vojnih lokacija su bile zarobljene ili su se predale. [You must be registered and logged in to see this link.], plan Bilogora je pokrenut, koji je završio zarobljavanjem bjelovarske i koprivničke vojarne.

Neka skladišta oružja su bila bombardirana od strane zračnih snaga [You must be registered and logged in to see this link.] nakon pada, ali su lokalno organizirane Hrvatske jedinice vrlo efektivne i brze u prebacivanju najvrjednije opreme na druge lokacije. Barem pet vojarni je bilo tako bombardirano.

Zagreb i Središnja Hrvatska

Vojarna u [You must be registered and logged in to see this link.] - nazvana "Maršal Tito" po [You must be registered and logged in to see this link.] je bila jedna od najvećih u Hrvatskoj. Bio je to regionalni centar 5. Vojnog Okruga (jednog od tri glavna zapovjedništva JNA) i 10. Korpusa (Zagreb), kao i manjih potpornih jedinica. Hrvati su oklijevali napasti vojarnu direktno, radi snage JNA i opasnosti od štete za glavni grad Hrvatske. Radi toga, borba nije bila intenzivna i uglavnom se vrtila oko povremenog pucanja iz grada na vojarnu i obratno. No, ipak veći sukob se dogodio prilikom izlaska kolone vojnih vozila i sedam tenkova kao pojačanje snagama JNA u [You must be registered and logged in to see this link.] . Građani Zagreba su pokušali spriječiti izlazak. JNA je uperila svoje cijevi prema građanima i pucala, dok su građani bacali molotovljeve koktele nadajući se da će ih uništiti. Otpor je pružala i postrojba tadašnje [You must be registered and logged in to see this link.], tada još u sastavu [You must be registered and logged in to see this link.]-a. U borbi je poginuo 32-godišnji civil [You must be registered and logged in to see this link.], prva žrtva JNA u Zagrebu i dvojica vojnika, devet civila i dva pripadnika 2. "A" brigade [You must be registered and logged in to see this link.] su bili ranjeni. Primirje je postignuto i nije bilo daljnih borbi do potpisivanja zadnjeg primirja na kraju godine. Kao dio dogovora, JNA je evakuirala vojarnu kada je službeno otišla iz Hrvatske tijekom [You must be registered and logged in to see this link.].

Vojarna [You must be registered and logged in to see this link.] je bila lokacija 4. Oklopne ([You must be registered and logged in to see this link.]) [You must be registered and logged in to see this link.] - jedne od najelitnijih oklopnih jedinica JNA. Ova je jedinica u skladu s dogovorom s hrvatskim vlastima napustila Jastrebarsko odnoseći većinu opreme i oružja sa sobom. Međutim, JNA je iza sebe u Jastrebarskom ostavila veliko skladište municije koja je hrvatskoj vojsci bila itekako potrebna. Neslužbeni podaci govore o svojevrsnom "gentlemanskom dogovoru" do kojeg je došlo jer hrvatskoj strani nije bila prihvatljiva opcija propuštanja vojnika JNA sa opremom, uz preuzimanje vojarne jer su se bojali napada i uništenja skladišta municije nakon povlačenja. Stoga je sa zapovjednikom garnizona JNA u Jastrebarskom postignut dogovor da se "barutana" isprazni prije nego što vojska krene iz grada. Dok su se vodili "pregovori", kamioni su po cijele noći vozili oružje i municiju iz skladišta. Tek kada je skladište bilo prazno, kolona tenkova JNA krenula je iz Jastrebarskog i bez većih problema kod Karlovca prešla na okupirani teritorij.

Vojarna u [You must be registered and logged in to see this link.] se predala [You must be registered and logged in to see this link.]
Vojarna [You must be registered and logged in to see this link.] i pripadajuća skladišta predala se [You must be registered and logged in to see this link.]

JNA nakon višemjesečne blokade od strane hrvatskih snaga i iscrpljujućih pregovora, napušta vojarnu u [You must be registered and logged in to see this link.] godine.

Sjeverna Hrvatska

Uz Zagreb, vojarna [You must be registered and logged in to see this link.] bila je najveća u Hrvatskoj - sjedište 32. Korpusa JNA i priloženih jedinica, uključujući 32. Oklopno-Mehaniziranu Brigadu (jednu od najelitnijih "A" brigada) i jednu topničku [You must be registered and logged in to see this link.]. Vojarna je blokirana u noći 13 na 14. rujna, te joj je odsječena struja, voda i zalihe. Borbe su počele 15. rujna bombardiranjem zrakoplova JNA na uzletište Varaždin. Kako se stanje pogoršavalo, sve je više vojnika dezertiralo iz vojarne i došlo je i do sukoba unutar same vojarne. Nakon toga su tenkovi i topništvo iz vojarni upućeni gađati civilne mete te su mnoge kuće uništene i počele su opće borbe. Nakon tjedan dana sporadičnih borbi, a da poštedi svoje ljude, zapovjednik vojarne [You must be registered and logged in to see this link.] je predao garnizon 22. rujna. Ironično, to mu je zaradilo prijezir sa obje strane. Hrvatska ga je osudila [You must be registered and logged in to see this link.] na 15 godina zatvora radi uništenja grada, dok ga je Srbija osudila na 11 godina radi izdaje. Dobitak iz vojarne je bio impresivan: 74 [You must be registered and logged in to see this link.], 88 [You must be registered and logged in to see this link.], 36 samohodnih PZO topova, 24 100mm protutenkovskih topova, 72 [You must be registered and logged in to see this link.] od 120mm i druga teška oprema bili su zarobljeni. Tijekom borbi, 6 ljudi je poginulo (3 civila, 2 JNA vojnika i 1 Hrvatski vojnik) i 37 je ranjeno.

[You must be registered and logged in to see this link.] vojarna "Božidar Adžija" na [You must be registered and logged in to see this link.] u samom gradu i objekti JNA u okolici Bjelovara bili su blokirani i napadnuti od strane hrvatskih snaga. Vojarna je bila dom 265. oklopno-mehaniziranoj [You must be registered and logged in to see this link.] i bila je zarobljena 29. rujna kao dio operacije Bilogora. Jedan od časnika JNA, major Milan Tepić, odbio je predati jedno izolirano skladište (Barutana u šumi [You must be registered and logged in to see this link.] oko 5 km od središta Bjelovara). Nakon kraće borbe Tepić je naredio vojnicima da se predaju, a sam je ostao u skladištu. Prilikom ulaska hrvatskih snaga u objekt, 29. rujna u 10 sati i 17 minuta, aktivirao je eksploziv i uništio dio skladišta, u kojem se nalazilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U eksploziji je naravno i sam poginuo, kao i 11 hrvatskih vojnika. Zarobljavanje ostalih skladišta je bio veliki uspjeh za hrvatske snage, kako je zarobljena oprema uključivala 78 tenkova T-55 i 80 oklopnjaka.

Vojarna [You must be registered and logged in to see this link.] po imenu [You must be registered and logged in to see this link.] garnizonska vojarna je udomljavala 411. miješanu protuoklopnu artiljerijsku brigadu pod zapovjedništvom Jove Radosavljevića (kasarna) „Kalnik“ (78 pripadnika). Oslobođena je 17.9.1991. Dva hrvatska vojnika su ubijena i jedan ranjen dok su sile [You must be registered and logged in to see this link.] iz jednog odvojenog municijskog skladišta u Širokom Brezju doprijeti do vojarne, noć prije nego se vojarna predala. Sve radnje koje je poduzelo čelništvo općine, policije, TO, Narodne zaštite, i ostalih struktura vezanih uz obranu od preuzimanja vlasti 1990., doživjele su svoj vrhunac u rujanskim danima 1991. godine, prilikom oslobađanja vojnih objekata na teritoriju tadašnje općine Križevci. Vojni objekti JNA u Križevcima bili su sljedeći: Garnizonska vojarna (kasarna) „Kalnik“, Dom JNA Križevci, skladište oružja i strjeljiva u šumi Široko Brezje, Garnizonska vojna ekonomija Čret, Kalvarija – izmještajno zapovjedno (komandno) mjesto. Sama akcija oslobađanja započela je s potpunom blokadom vojnih objekata (osim Kalvarije) 14. rujna 1991. godine. -Naše snage koje su sudjelovale u oslobađanju činile su sljedeće postroje: a) 1. satnija (četa) ZNG iz Križevaca (116 pripadnika) , b) policija iz 3. policijske postaje Križevci (109 pripadnika) c) samostalni vod ZNG-a Nova Kapela (37 pripadnika), d) izvidničko - diverzantski vod iz Siska (13 pripadnika), e) pripadnici odreda Narodne zaštite iz Križevaca (158 pripadnika). Sveukupno 433 pripadnika. U vojarni je sve do preustroja 2005 godine djelovala 15. brigada protuoklopna topničko-raketna brigada (15.POtrbr), podstožerna postrojba po crti zapovijedanja. Nakon preustroja križevačka vojarna je dana na raspolaganje gradu.

Vojarna u [You must be registered and logged in to see this link.] je zarobljena [You must be registered and logged in to see this link.] kao dio operacije Bilogora. JNA zrakoplovi su ju bombardirali [You must be registered and logged in to see this link.], pri čemu je poginuo jedan vojnik.
[You must be registered and logged in to see this link.] je bila lokacija 288. mješane protutenkovsko topničke brigade i bila je zarobljena 17. rujna. Jedan Hrvat je poginuo tijekom borbi. 
Vojarna [You must be registered and logged in to see this link.] se predala mirno [You must be registered and logged in to see this link.] vojarne su uglavnom bile evakuirane dogovorom baš prije eskalacije rata, tijekom [You must be registered and logged in to see this link.] Poznata video snimka toga pokazuje kako jedan [You must be registered and logged in to see this link.] JNA gazi napušteni civilni [You must be registered and logged in to see this link.] crvene boje. Bitna iznimka evakuaciji je Poligon C baza, bitna točka napada JNA na grad, koja se odupirala i pomagala JNA snagama van grada u bombardiranju, dok nije zarobljena [You must be registered and logged in to see this link.].

[You must be registered and logged in to see this link.] je bio lokacija 158. Mješane Protutenkovske Artiljerijske Brigade, opremljena PT topovima i samohodnim PT raketnim vozilima. Vojarna je zarobljena, a poginulo je pet Hrvata (uključujući jednog civila) . Zarobljeno je 54 PT topa od 100mm i 48 samohodnih PZO topova.

[You must be registered and logged in to see this link.] vojarna je bila pod opsadom kroz 1991., dok je trajala [You must be registered and logged in to see this link.]. Nadjačani branitelji nisu imali dovoljno ljudi da ju zarobe, jer su bili napadnuti puno većim snagama izvan grada. JNA i Srpske snage su koristili oslobođenje vojarne kao izliku za napad koji je uništio većinu grada i uzrokovao neke od najgorih stradanja tijekom rata. Ipak, jer je vojarna bila locirana u južnom predgrađu grada, bila je deblokirana vrlo rano u bitci, prije nego je počela prava opsada i većina uništenja i žrtava.

U [You must be registered and logged in to see this link.] se je vojarna JNA odbila predati nakon hrvatskih mirotvornih inicijativa. 20. rujna 1991. je napala grad, a nakon 30 sati borba združene hrvatske snage su ju oslobodile.

Vojarna u [You must be registered and logged in to see this link.] Đuro Salaj je bila uključena u bombardiranju grada u lipnju 1991

[You must be registered and logged in to see this link.], [You must be registered and logged in to see this link.], [You must be registered and logged in to see this link.] vojarna, kao i Vojni Pomorski Okrug u [You must be registered and logged in to see this link.] su oboje evakuirani dogovorom prije rata. Rijeka je bila lokacija 13. Korpusa JNA, koji je prebačen morem u [You must be registered and logged in to see this link.] i kasnije će napasti južnu [You must be registered and logged in to see this link.] tijekom [You must be registered and logged in to see this link.] 1992. Vojni Pomorski Okrug iz Pule bio je premješten u [You must be registered and logged in to see this link.] u Crnoj Gori, jedinu pravu Jugoslavensku vojnu luku poslije odcjelpljenja Hrvatske.

Vojarna [You must be registered and logged in to see this link.] je bila evakuirana dogovorom prije rata. Jedinice iz vojarne su se premjestile van grada na obližnja pobunjenička područja, odakle su okrenuli topove da gađaju grad sa boljih položaja.

[You must be registered and logged in to see this link.] oslobođena je vojarna u [You must be registered and logged in to see this link.]/[You must be registered and logged in to see this link.], te zaplijenjena velika količina teškog naoružanja.

[You must be registered and logged in to see this link.] / Hrvatski otoci

[You must be registered and logged in to see this link.] je bio [You must be registered and logged in to see this link.] tijekom rujna - grad pod teškim napadima izvana također. Istočni dio Gospića, Obradović Varoš je bila prvom crtom gospićke obrane. "Oni su u Jasikovačkoj ulici imali bunkere, svaka kuća bila je bunker, na skoro svakom krovu bio je četnički snajperist." "Niti 20 metara prije ulaza u Jasikovačku ulicu, koja je početak Obradović Varoši, bili su četnički bunkeri".. Vojarna JNA "Stanko Opsenica" je ipak osvojena [You must be registered and logged in to see this link.] nakon trodnevnih borba. Oslobađanje te vojarne koju je držalo 70 oficira JNA, 200 vojnika i skupina četnika, značilo je prekretnicu u Domovinskom ratu u Gospiću, koji je bio pred padom. U oslobađanju je veliku ulogu odigrao hrvatski general [You must be registered and logged in to see this link.] . U vrijeme borba u rujnu i listopadu 1991. nije bilo mnoštva civila, kako Hrvata tako ni Srba. Od gospićkih Srba, oni Srbi koji se su odlučili pridružiti četničkoj pobuni, ti su tri dana prije napada na Gospić većinom otišli, ostavivši čak i stoku, računajući da će se brzo vratiti.

Otoci [You must be registered and logged in to see this link.] i [You must be registered and logged in to see this link.] su bili baze za pomorske jedinice JNA i su bile okupirane do primirja na kraju godine, kada ih je JNA oboje napustila. Pomorske jedinice Jugoslavenske mornarice pokušali su vojne akcije protiv Hrvatskih luka dalje na sjeveru, ali su bili odbijeni obalnim topništvom, kao u pomorskoj [You must be registered and logged in to see this link.]

Ovaj popis je nepotpun, jer je bilo dosta drugih, manjih vojarni i vojnih baza.


Posljedice

U vrijeme početka rata, Hrvatske su snage imale kroničan nedostatak opreme. Procjene govore o tenkovskoj snazi od jadnih 15 tenkova (glavnina iz 2. svjetskog rata: američki [You must be registered and logged in to see this link.] i sovjetski [You must be registered and logged in to see this link.] tenkovi), protiv skoro 2000 tenkova JNA. Zarobljavanje vojarni popunilo je inventar HV-a vrijednom opremom. Samo Bjelovar i Varaždin su Hrvate opskrbili s više od 140 tenkova, ili oko 7% ukupne tenkovske snage JNA, što je nagrizlo inače golemu prednost JNA.
Zbog toga, Hrvatske je uspjela oformiti svoju prvu [You must be registered and logged in to see this link.] od tenkova [You must be registered and logged in to see this link.] u listopadu, odlično ostvarenje za razdoblje od samo par tjedana. Zarobljeni tenkovi, topništvo i protutenkovsko naoružanje pomogli su zaustaviti daljne JNA napade u Hrvatskoj.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.