Hrvatski Domoljub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Keywords

Latest topics
» Najbolji hrvatski tamburaši,Slavonia band,Škoro..
Kalendar prošlosti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:04 by Bičo

» UB40,Santana,Sting..
Kalendar prošlosti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:03 by Bičo

» Colonia,Oliver,Mišo,Jole..
Kalendar prošlosti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:02 by Bičo

» Mate Bulić,Thompson..
Kalendar prošlosti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 23:00 by Bičo

» Karikature.
Kalendar prošlosti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:56 by Bičo

» Audi,Bmw,Fiat,Vw,Opel.
Kalendar prošlosti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:54 by Bičo

» Prevencija,psiha.istraživanja.
Kalendar prošlosti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:52 by Bičo

» Bliski susreti,ukazanja.ufologija.
Kalendar prošlosti. I_icon_minitimečet 07 stu 2013, 22:50 by Bičo

» Javelin Missile,M-134 Minigun..
Kalendar prošlosti. I_icon_minitimesub 07 ruj 2013, 11:52 by Bičo

rujan 2023
ponutosričetpetsubned
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar

Affiliates
free forum


Kalendar prošlosti.

Stranica 1 / 5. 1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo sub 07 ruj 2013, 11:16

Izraelac koji je dizajnirao strojnicu Uzi - 2002.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 07.09.2002. godine umro je izraelski izumitelj oružja Uziel Gal. Po njemu je nazvana poznata strojnica Uzi koju je dizajnirao. Zanimljivo je da je Uziel Gal zapravo rođen pod imenom Gotthard Glas u njemačkom gradu Weimaru. Bio je židovskog podrijetla, a nakon dolaska nacista na vlast u Njemačkoj otišao je iz te zemlje. Preselio se prvo u Veliku Britaniju, a zatim u Palestinu. Ondje je promijenio ime u Uziel Gal.

Strojnicu Uzi počeo je dizajnirati ubrzo nakon što je Izrael postao nezavisna država. U to vrijeme bio je časnik Izraelskih obrambenih snaga. Njegov je dizajn prihvaćen, a proizvodnja je započela na početku 1950-ih godina. Strojnica Uzi postala je iznimno popularna. Korištena je u mnogobrojnim zemljama svijeta, a njen je dizajn uvelike kopiran. Do danas je Uzi ostao jedna od najpoznatijih lakih strojnica uopće.

Zanimljivo je da Uziel Gal nije želio da se strojnica zove po njemu, ali su njegovi prigovori zanemareni. Za svoj rad na dizajnu oružja, Uziel Gal dobio je brojne nagrade. Nakon umirovljenja preselio se u SAD, a na današnji dan umro je u Philadelphiji u 79. godini života.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo sub 07 ruj 2013, 11:15

Mučen i ubijen hrvatski svetac Marko Križevčanin - 1619.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 07.09 Katolička crkva slavi sv. Marka Križevčanina i njegove kolege svećenike koji su s njim tog dana ubijeni u gradu Košice u današnjoj Slovačkoj. Ukupno su ih bila trojica: sv. Marko Križevčanin, sv. Stjepan Pongrácz i sv. Melkior Grodziecki. Područje Košica u to je doba pripadalo sjevernoj Ugarskoj, mjestu sukoba protestanata i katolika u vrlo burnom povijesnom razdoblju.

Potrebno je barem dijelom upoznati povijesni kontekst toga vremena. Naime, nekadašnje veliko i slavno Ugarsko Kraljevstvo u to je doba bilo raskomadano na tri dijela. Na jugu su vladali Turci Osmanlije, na istoku je postojala kneževina Erdelj (Transilvanija) kao turski vazal, a na zapadu su još uvijek vladali Habsburgovci kao ugarski kraljevi. Kneževina Erdelj (Transilvanija) održavala je samostalnost uglavnom pomoću Turaka, priznavajući vazalnu vlast sultana (pomalo slično Dubrovačkoj Republici). U vjerskom su pogledu erdeljski kneževi bili protestanti. Mnogo protestanata živjelo je i u dijelu Ugarske koji je ostao pod Habsburgovcima. Dinastija Habsburg bila je svojevrsni bastion katolicizma i borila se tijekom vremena s većim ili manjim žarom protiv protestanata.

Godine 1619. na čelo dinastije Habsburg došao je osobito borbeni katolik Ferdinand II., postavši car Svetog Rimskog Carstva te kralj Ugarske, Hrvatske i Češke. Protiv njega su se digli protestanti u Češkoj i Ugarskoj, a u pomoć im je došao i erdeljski knez Gabrijel Bethlen. Da bi Habsburgovcima oteo Ugarsku i napao Beč, knez Bethlen morao je proći kroz Košice, spomenuti grad u sjevernoj Ugarskoj (današnja Slovačka), koji se nalazio nedaleko od erdeljske granice.

Bethlenovi su vojnici bili protestanti i okomili su se na tri spomenuta katolička svećenika u Košicama (sv. Marko Križevčanin, sv. Stjepan Pongrácz i sv. Melkior Grodziecki). Uhitili su ih i zatvorili, te držali tri dana bez hrane i vode. Svetom Marku Križevčaninu navodno su obećali oslobađanje i dodjelu crkvenog imanja ako se odrekne katoličanstva i postane protestant, no ovaj je to odbio. Sva trojica svećenika mučena su i ubijena na današnji dan. Sv. Marka Križevčanina proglasio je svecem papa bl. Ivan Pavao II. 2. srpnja 1995. u Košicama.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo pet 06 ruj 2013, 17:38

Ubio američkog predsjednika koji mu je pružio ruku - 06.09. 1901.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Predsjednika Williama McKinleya upucao je Leon Czolgosz, nezaposleni tvornički radnik iz Detroita. Czolgosz je ranije te godine bio na predavanju Emme Goldman, poznate anarhistice, a zatim joj se i privatno obratio da mu preporuči literaturu za čitanje. Izgleda da je Czolgosz postao zaokupljen anarhističkim idejama i odlučio se za atentat na predsjednika, po uzoru na Gaetana Brescija, koji je godinu dana prije ubio talijanskog kralja. Zanimljivo je da je Bresci zapravo bio Amerikanac, i možda je također bio povezan s Emmom Goldman. Czolgosz je na današnji dan 1901. došao na priredbu na kojoj se McKinley rukovao s uzvanicima. Kad mu je predsjednik pružio ruku, pucao je u njega iz revolvera omotanog maramom. Jedan metak je samo okrznuo McKinleya, ali je drugi prošao kroz abdomen i zaustavio se negdje u leđnim mišićima. Czolgosz je ubrzo savladan i uhićen. Predsjedniku je stanje bilo kritično, metak koji je ostao u njemu nisu mogli pronaći i izvaditi. No sljedećih dana činilo se da se stanje popravlja i da će preživjeti. Ipak, za osam dana je umro, a predsjednikom je postao Theodore Roosevelt, dotadašnji potpredsjednik. Czolgosz je osuđen na smrt i sljedećeg mjeseca pogubljen na električnoj stolici. Američki kongres je, reagirajući na ovo ubojstvo, zadužio američku Tajnu službu (Secret Service) za fizičko osiguranje predsjednika. Zanimljivo je da je do tada Tajna služba bila prvenstveno zadužena za financijski kriminal poput krivotvorenja i pranja novca, zbog čega je sve do 2003. godine bila je u sastavu Ministarstva financija (Department of Treasury).
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo pet 06 ruj 2013, 17:36

Gdje je pokopana Diana, princeza od Walesa? - 06.09. 1997.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Gotovo 2 milijarde ljudi pratilo je televizijski prijenos sprovoda. Od poznatih, na sprovodu su bili Tom Hanks, Steven Spielberg, Elton John, George Michael, Tom Cruise, Nelson Mandela i mnogi drugi. Ukop je obavljen u privatnom okruženju najbliže obitelji i prijatelja. Diani je u ruke stavljena krunica koju je dobila od Bl. Majke Tereze, koja je preminula isti tjedan.

Dianin grob nalazi se u Althorpu u srcu Engleske, oko 100 km sjeverno od Londona, na posjedu koji pripada Spencerima, obitelji u kojoj je Diana rođena - otac joj je bio osmi earl (grof) Spencer, a ona je sama već od 14. godine imala titulu Lady Diana Spencer. Taj posjed ima impresivnu površinu od oko 6,000 hektara, a Dianin grob se nalazi na otočiću usred jednog jezerca.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo čet 05 ruj 2013, 16:06

Autor eksplozivnog romana "Opasne veze" izumitelj je i topovske granate - 1803.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 05.09 umro je u dobi od 61 godinu autor jednog od najpoznatijih romana 18. stoljeća - Opasnih veza (Les Liaisons dangereuses). Taj je roman inspirirao mnoge ekranizacije, njih barem sedam, a najpoznatija je vjerojatno verzija iz 1988. godine s Johnom Malkovichem, Michelle Pfeiffer, Glenn Close, Umom Thurman i Keanuom Reevesom. Taj je film nagrađen s tri Oscara.

Autor romana Opasne veze bio je Pierre Choderlos de Laclos, Francuz rođen u Amiensu 1741. u dobrostojećoj obitelji. Zanimljivo je da je Laclos bio po zanimanju prvenstveno vojnik, a da se pisanjem bavio pretežito amaterski. U vojsci je Laclos postigao značajnu karijeru. Dostigao je čak do čina generala. Imao je dobro obrazovanje iz područja zananosti i tehnike, pa se u armiji većinom bavio artiljerijom i konstrukcijom utvrda. Zanimljivo je da je Laclos navodno izmislio i topovsku granatu (artiljerijski projektil napunjen eksplozivom). Naime, ranije su iz topova pucali samo metalne kugle bez eksplozivnog punjenja.

Nakon dolaska Francuske revolucije, Laclos je bio čak i uhićen od strane revolucionara, ali je na kraju oslobođen. Imao je sreće što je podržao mladog Napoleona Bonapartea koji je na kraju osvojio vlast u Francuskoj. Kao pristaša Napolona postavljen je za brigadnog generala u znamenitoj Rajnskoj armiji, a kasnije i za glavnog zapovjednika pričuvne artiljerije u Italiji.

General Laclos umro je na današnji dan za vrijeme vojnog službovanja u talijanskom gradu Tarantu. Uzrok smrti bila je neka zarazna bolest, vjerojatno malarija ili dizenterija.

Roman Opasne veze Laclos je napisao kad mu je bilo oko 38 godina, oko 10 godina prije Francuske revolucije. U to doba radio je kao inženjerijski vojni časnik na izgradnji utvrda na otočiću Île-d'Aix, zanimljivom po tome što će to biti posljednje utočište Napoleona Bonapartea prije nego se predao Britancima. Opasne veze postigle su još prije Revolucije veliki uspjeh u Francuskoj, a voljela ih je čitati i sama kraljica Marija Antoaneta.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo čet 05 ruj 2013, 16:03

Prvi tramvaj u Zagrebu izazvao ogroman interes - 1891.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Prvi tramvaj u gradu Zagrebu pušten je u pogon na današnji dan 05.09. 1891. godine, u 13 sati. Tog dana bila je subota i interes za novo zagrebačko prijevozno sredstvo bio je iznimno velik. Sljedećeg dana (u nedjelju) prevezlo se tramvajem čak 20,005 osoba, a tijekom prve godine gotovo nevjerojatnih 1,009,404 putnika. To su vrlo visoke brojke, naročito ako se uzme u obzir da je Zagreb u to vrijeme imao samo oko 42,000 stanovnika. Za pogon prvih zagrebačkih tramvaja koristila se konjska vuča. Prosječna cijena vožnje iznosila je oko 12 filira, a tijekom prve godine zarađeno je ukupno 77,800 forinti.

Trasa tog prvog konjskog tramvaja bila je sljedeća: započinjala je kod današnjeg Kvaternikovog trga (gdje je u to doba bila mitnica kraj tvornice konjaka – kasnije upravne zgrade Badela), išla je Vlaškom ulicom, Draškovićevom, Jurišićevom, prelazila Trg bana Jelačića, pa nastavljala Ilicom do Mandalice (današnja Mandaličina ulica). Od te glavne rute odvajale su se dvije pruge koje su vodile na jug. Prva je išla od Ilice do Zapadnog kolodvora (tada nazivanog Južni kolodvor), a druga Frankopanskom ulicom, pa sve do kraja Savske ceste tj. do Savskog mosta. Remiza se nalazila na Savskoj cesti, na mjestu gdje je danas smješten Tehnički muzej.

Zanimljivo je pitanje zašto se Zapadni kolodvor u to doba zvao Južni, premda je očigledno bio na zapadu Zagreba. Razlog za to bila je činjenica da je taj kolodvor sagradilo austrijsko Društvo južnih željeznica (Südbahn-Gesellschaft). To moćno poduzeće bilo je vjerojatno jedno od najvažnijih u cijeloj Habsburškoj Monarhiji. Osiguravalo je vezu Beča s morem, dakle žilu kucavicu Monarhije prema svijetu. Zaslužno je, primjerice, za početnu izgradnju turističke Opatije. Važnost mu se može usporediti s moćnim željezničkim poduzećima koja su podigla američki Divlji zapad u to isto doba.

Za zagrebački konjski tramvaj vagoni su naručeni iz Graza, iz tvornice Weitzer. Bili su dugački 5 metara, široki 1.8 i visoki 2.5 metara. Ukupno se raspolagalo s 17 zatvorenih i 15 otvorenih vagona. Svaki vagon je s lakoćom vukao po jedan konj. Ukupno je nabavljeno 70 konja, koji su se izmjenjivali u službi. Svaki je konj prevaljivao prosječno 26 do 28 kilometara na dan, a brzina tramvaja bila je oko 7,5 kilometara na sat. Takav je konjski tramvaj u Zagrebu djelovao sve do 1910. godine, kad ga je zamijenio električni tramvaj.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo pet 16 kol 2013, 10:41

Skok padobranom iz svemira koji je postavio četiri rekorda - 1960.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 16 kolovoza američki je vojni pilot Joseph Kittinger izveo padobranski skok s rekordne visine, koja je nadmašena tek 2012. Rekord se održao više od 50 godina. Visina s koje je skočio iznosila je 31,333 metra. Na početku je imao otvoren samo mali padobran za stabilizaciju leta, da se ne bi prevrtao. Naime, bez te stabilizacije njegovo bi se tijelo pri padu počelo vrtjeti velikom brzinom od čak 200 okretaja u minuti (3.33 okretaja u sekundi), što bi moglo biti smrtonosno. S tim malim stabilizacijskim padobranom padao je 4 minute i 36 sekundi, sve dok nije postigao nevjerojatnu brzinu od 988 km/h (brže nego što lete putnički mlazni avioni). Tek tada je otvorio glavni padobran, još uvijek na znatnoj visini od 5,500 metara. Spustio se u pustinju američke savezne države Novi Meksiko. Ukupno je spuštanje trajalo 13 minuta i 45 sekundi.

Brzina od 988 km/h, koju je Kittinger postigao pri padu, najviša je kojom je ikada padao čovjek kroz atmosferu izvan letjelice. Stabilizacijski padobran imao je promjer od 2 metra, a glavni padobran promjer od čak 8.5 metara.

Visinu s koje je skočio (31,333 metra) Kittinger je dosegao pomoću balona punjenog helijem. Bila je riječ o velikom balonu dimenzija 61 metra, napunjenom s čak 85,000 kubičnih metara plina helija. Cijeli projekt nosio je ime Excelsior i svrha mu je bila vidjeti mogu li se piloti raketnih aviona sigurno izbaciti padobranom s visina od preko 30 kilometara. Zbog tako velikih visina, Kittinger je morao nositi odijelo pod pritiskom, slično astronautskom skafanderu. Naime, visina s koje je skočio pripada stratosferi, gdje je tlak nekoliko stotina puta niži nego na površini Zemlje. Pri padu prošao je kroz podrućja atmosfere gdje je temperatura bila čak –70°C.

Misija nije prošla bez neprilika, Naime, u Kittingerovoj desnoj rukavici popustio je pritisak, pa mu je desna šaka narasla na dva puta veću veličinu od normalne. Ipak, nije to prijavio zemaljskoj kontroli, da ne bi iz sigurnosnih razloga prekinuli misiju.

Ukupno je postavljeno pet rekorda - najviši uspon padobranom, najviši skok padobranom, najduži pad bez otvaranja padobrana i najbrža brzina ljudskog bića pri padu u atmosferi. Ove rekorde probio je tek Felix Baumgartner 2012. kada je u sklopu Red Bull Stratos projekta postigao visinu od 39 kilometara i postao prvo ljudsko biće koje je nadmašilo brzinu zvuka pri slobodnom padu.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo pet 16 kol 2013, 10:39

Umro Elvis Presley - 1977.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 16 kolovoza umro je u 43. godini života slavni američki pjevač Elvis Presley, poznat kao "Kralj rock and rolla". Smrt ga je zatekla u njegovom domu nazvanom Graceland, smještenom u gradu Memphisu u američkoj saveznoj državi Tennessee. Pronašli su ga na podu kupaonice. Niti jedan pokušaj oživljavanja nije uspio. Do danas je ostao nepoznat točan uzrok njegove smrti, ali nagađa se da je bila riječ ili o srčanom udaru ili o anafilaktičkom šoku. Oboje je moglo biti uzrokovano pretjeranom konzumacijom lijekova. Naime, obdukcijom su u Elvisovom organizmu pronađeni ostatci čak 14 različitih lijekova, od čega 10 u značajnoj količini.

Zadnjih godina života Elvis Presley je imao teških problema s ovisnošću o lijekovima. Uzimao je velike količine sredstava za smirenje, naročito barbiturata. Bilo je slučajeva kad je zbog predoziranja pronalažen u gotovo komatoznom stanju. Čak mu se i izgled promijenio, pa je postao gotovo neprepoznatljiv. Na nekim koncertima bio je toliko omamljen da mu je glas bio gotovo nerazumljiv, a na sceni se gotovo uopće nije pomicao. Presleyev glavni liječnik, dr. Nichopoulos, navodno mu je samo tijekom prvih osam mjeseci posljednje 1977. godine života propisao više od 10,000 doza sedativa i amfetamina, što je gotovo 42 doze dnevno. Inače, amfetamini su isprva bili legalni u SAD-u kao sredstva za smanjivanje apetita. Naročito je opasan za Elvisa bio kodein, na kojeg je imao blagu alergijsku reakciju, no svejedno ga je uzimao. Izgleda da su ga svi ti lijekovi u kombinaciji na kraju i ubili.

Elvisov liječnik dr. Nichopoulos bio je pod istragom nakon Elvisove smrti. Oslobođen je krivnje za smrt, ali mu je suspendirana liječnička dozvola na 3 mjeseca. Kasnije, tijekom 1990-tih, isti je liječnik ponovno optužen za predoziranje pacijenta, pa mu je trajno ukinuta liječnička dozvola.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo pon 29 srp 2013, 15:29

Pronađen slavni kostur u Neanderthalu - 1856.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Neanterthal je dolina u Njemačkoj u blizini grada Düsseldorfa, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija (Nordrhein-Westfalen). Na današnji dan 29,srpnja 1856. godine u toj je dolini pronađen neobičan kostur, različit od ljudskoga. Otkrili su ga lokalni kopači kamenoloma. Kosti, za koje su isprva mislili da pripadaju medvjedu, pokazali su tamošnjem gimnazijskom učitelju Johannu Carlu Fuhlrottu.

On je prepoznao da je riječ o važnom otkriću. Uočio je da kosti ne pripadaju medvjedu, nego nekoj vrsti čovjeka. Isto tako, primijetio je da su kosti različite od uobičajenih ljudskih kostiju. Odlučio ih je pokazati profesoru anatomije na Sveučilištu u Bonnu, Hermannu Schaaffhausenu. Složili su se da je riječ o nekoj drevnoj ljudskoj rasi, različitoj od današnjeg čovjeka. O tome su zajedno objavili izvještaj. Prema imenu nalazišta Neanderthal, nova je vrsta nazvana neandertalac ili latinski Homo neanderthalensis. Zbog njihova otkrića, danas se Fuhlrotta i Schaaffhausena smatra osnivačima paleoantropologije.

Naš sunarodnjak Dragutin Gorjanović-Kramberger pronašao je kosti neandertalca 1899. pokraj Krapine (čak 43 godine kasnije). Dok mi danas pokraj Krapine imamo relativno sačuvan lokalitet gdje je otkriven krapinski neandertalac, njemačko je nalazište u Neanderthalu u međuvremenu potpuno uništeno tijekom radova u kamenolomima, tako da se više ne može vidjeti spilja gdje su otkrivene kosti. Ipak, Nijemci su otprilike na mjestu nalazišta kasnije sagradili muzej posvećen neandertalcima.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo pon 29 srp 2013, 15:27

Osnovana NASA kao američki konj u svemirskoj utrci sa SSSR-om - 1958.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 29,srpnja američki predsjednik Dwight David Eisenhower potpisao je dokument kojim je osnovana NASA (kratica za National Aeronautics and Space Administration). Ta je agencija trebala na sebe preuzeti sve američke napore u osvajanju svemira na civilnoj bazi (za razliku od vojnih projekata). Razlog za osnivanje NASA-e bila je svemirska utrka (Space Race) između SAD-a i SSSR-a koja se upravo u to doba počela zahuktavati. Naime, Amerikance je uhvatila panika kad su sovjeti uspjeli prije njih lansirati prvi satelit u zemljinu orbitu. Bio je to slavni Sputnik, lansiran 1957. godine. Sputnik je predstavljao Amerikancima psihološku prijetnju obilazeći cijelu zemaljsku kuglu svakih 96.2 minuta. Premda Sputnik nije imao direktnu vojnu primjenu, Amerikanci su itekako bili svjesni da raketa koja ga je lansirala može isto tako lansirati sovjetsku nuklearnu bombu i uputiti je na bilo koji cilj unutar kontinentalnog SAD-a. Zapravo, Sputnikova raketa je i razvijena direktno iz sovjetske interkontinentalne balističke rakete R-7 Semjorka (prve interkontinentalne balističke rakete na svijetu), koja je mogla napasti SAD pomoću termonuklearne glave od čak 4 megatona.

Amerikanci su znali da hitno moraju nešto poduzeti da bi održali korak sa sovjetima. Prvo su se pobrinuli za vojno-obrambeni aspekt utrke u svemir i osnovali novu agenciju imena ARPA (Advanced Research Projects Agency), koja je trebala spriječiti da SAD u budućnosti bude iznenađen nekim novim sovjetskim uspjehom poput Sputnika. ARPA je kasnije postala svjetski poznata jer je de facto kreirala internet (koji se, uostalom, izvorno zvao ARPANET).

Na današnji dan Amerikanci su osnovali NASA-u, u želji da na jednom mjestu objedine sve napore u civilnoj svemirskoj utrci. U NASA-u su uključili više dotada raštrkanih projekata svemirske tehnologije, među njima i raketni projekt slavnog Wernhera von Brauna, bivšeg nacista koji je za Hitlerovu Njemačku gradio zloglasne rakete V-2 ispaljivane na Veliku Britaniju. Tijekom 1960.-tih utrka u svemir sa sovjetima će se rasplamsati i NASA će dobiti ogromna sredstava iz američkog državnog proračuna. Dobivala je gotovo 4.5% svega proračunskog novca tijekom kasnih 60-tih, a danas, za usporedbu, dobiva samo oko 0.5%. Najveći uspjeh NASA-e, kojim je konačno uspjela preteći SSSR, bilo je lansiranje čovjeka na Mjesec 1969. godine.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo pon 29 srp 2013, 15:25

Adolf Hitler postao vođa nacističke stranke NSDAP - 29,srpnja 1921.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kao što je mnogima poznato, Adolf Hitler nije bio prvi vođa nacističke stranke. Naime, prije Hitlera na čelu stranke bio je Anton Drexler, a Hitler se stranci priključio 1919. godine, kao član s brojem 555. Budući da se Hitler ubrzo pokazao kao izvrstan govornik, počeo je napredovati u stranci. U međuvremenu je i članstvo raslo pa je nekadašnja mala Drexlerova stranka s tridesetak članova narasla na nekoliko tisuća, zahvaljujući vjerojatno ponajviše Hitlerovom govorništvu. Zanimljivo je da je izvorno ime „Njemačka radnička stranka“ (Deutsche Arbeiterpartei – DAP) promijenjeno u „Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka“ (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – NSDAP) još u doba kad Hitler nije bio na čelu stranke (o izboru imena te stranke već je pisano u našem eKalendaru). U to je doba uvedena i svastika kao simbol stranke. Godine 1920. Hitler je već počeo posvećivati puno radno vrijeme stranci, a postao je i definitivno najpopularniji govornik od svih članova stranke. Početkom 1921. godine već je govorio i pred publikom od oko 6,000 ljudi u Münchenu.

Međutim, sredinom te iste 1921. godine neki su se članovi NSDAP-a pobunili protiv Hitlera. Na to je on rezolutno reagirao - dao je ostavku na članstvo u stranci, što je dovelo do krize. Naime, vodstvu stranke bilo je jasno da bez Hitlera stranka ne može funkcionirati. Hitler je objavio da je spreman vratiti se ukoliko on umjesto Drexlera postane vođa stranke i pod uvjetom da stranačko sjedište ostane u Münchenu. Na današnji dan uspjelo mu je dobiti mjesto šefa stranke.

Novost koju je Hitler kao šef uveo bilo je upravljanje strankom iz centra. Dakle, odbačena su načela biranja vodstva stranke među članovima, te biranja šefa stranke među vodstvom. Hitler je s vremenom uzeo i stranački naslov „Führer“, koji Drexler nije koristio. Naime, Drexler je kao šef stranke bio jednostavno „Vorsitzender der NSDAP“ (predsjedavajući NSDAP-a), dok je Hitler po novouvedenom naslovu bio „Führer der NSDAP“ (vođa NSDAP-a), što je skraćivano jednostavno u „Führer“.


Zadnja promjena: Bičo; pon 29 srp 2013, 15:31; ukupno mijenjano 1 put.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo čet 18 srp 2013, 09:43

Kako je osnovan procesorski div Intel? - 1968.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 18,srpnja nastala je jedna od najvažnijih kompanija u povijesti računalne industrije. U gradu Mountain View, 50-tak kilometara južno od San Francisca, tri čovjeka osnovala su Intel, jednu od prvih tvrtki za proizvodnju procesora. Grad Mountain View nalazi se na području koje se danas naziva Silicijskom Dolinom zbog velike koncentracije tvrtki koje se bave poluvodičkim tehnologijama. U samom Mountain Viewu danas je sjedište Googlea, Symanteca, LinkedIna i Mozille, dok u ostalim gradovima Silicijske Doline imaju sjedište Apple (u Cupertinu), eBay (u San Joseu), Cisco (isto u San Joseu), Hewlett-Packard (u Palo Altu), Nvidia (u Santa Clari) i Oracle (u Redwoodu).

Intel su osnovala tri čovjeka: Gordon Moore (poznat po famoznom Mooreovom zakonu o rastu performansi čipova), Robert Noyce (jedan od izumitelja mikroprocesora) i Arthur Rock (menadžer i ulagač). Zanimljivo je da su elektroničari Moore i Noyce htjeli tvrtku isprva nazvati "Moore Noyce", ali to bi ime bilo smiješno jer podsjeća na frazu "more noise" (engl. više šuma), a šum je u elektronici nepoželjna pojava. Zato su isprva koristili ime "NM Electronics", ali su nakon manje od godinu dana promijenili to u INTEL (kratica za INTegrated ELectronics). Sljedeći čovjek kojeg su zaposlili bio je Andrew Grove, mađarski Židov rođen pod imenom András István Gróf, koji je vodio Intel tijekom 1980-tih i 1990-tih, u doba najvećeg rasta, kad su dionice porasle za 2400 % i kad je Intel postao jedna od najvrjednijih kompanija na svijetu. Danas je sjedište Intela u Santa Clari u Silicijskoj Dolini, ima preko 100,000 zaposlenih i drži oko 79% svjetskog tržišta mikroprocesora za PC.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo čet 18 srp 2013, 09:41

Nacistička Njemačka testirala prvi mlazni lovac u povijesti - 1942.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 18,srpnja nacistička je Njemačka testirala zrakoplov s revolucionarnim pogonom. Za razliku od dotadašnjih propelerski pokretanih aviona, novi Messerschmitt Me-262 imao je mlazne motore. Mlazni pogon (turbo jet) omogućava znatno veću brzinu i veći potisak od klasičnog propelerskog pogona. Na Messerschmitt Me-262 prvo su trebali biti instalirani BMW-ovi mlazni motori tipa BMW 003, no oni su se pokazali nepouzdanima, pa su na kraju upotrijebljeni Junkersovi mlazni morori Jumo 004 (Jumo je kratica za Junkers Motoren).

Zrakoplov Messerschmitt Me-262 imao je dva takva motora, svaki potiska od oko 8800 njutna (performanse mlaznih motora izražavaju se u njutnima, a ne u konjskim snagama kao kod klipnih motora). Cijeli zrakoplov Me-262 bio je težak oko 7 tona, imao je maksimalnu brzinu od visokih 900 km/h (propelerski zrakoplovi obično su išli samo upola toliko, a samo iznimno preko 600 i 700 km/h). Testni let na današnji dan obavio je pilot Fritz Wendel, poletjevši s piste u Leipheimu u Bavarskoj (17 km od Ulma, rodnog mjesta Alberta Einsteina).

Zanimljivo je da su Britanci svoj prvi mlazni lovac Gloster Meteor testirali tek 9 mjeseci kasnije. Mlazni lovac Me-262 ušao je u serijsku proizvodnju kao prvi mlazni avion u povijesti. Proizvedeno je oko 800 komada, a dijelovi za njih proizvodili su se ropskim radom zatvorenika logora Mauthausen-Gusen u Austriji (nedaleko od Linza) i to u ogromnim podzemnim tunelima. Njemačka je propaganda mnogo očekivala od mlaznih lovaca, pa ih je prikazivala kao oružje koje će preokrenuti ishod rata.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo čet 18 srp 2013, 09:39

Objavljena Hitlerova knjiga "Mein Kampf" - 1925.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 18,srpnja objavljena je po prvi put knjiga Adolfa Hitlera "Mein Kampf" (Moja borba). Hitler je tu knjigu napisao za vrijeme boravka u zatvoru Landsberg u Bavarskoj, kamo je zatvoren nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja vlasti u poznatom "Pivničkom puču" u pivnici Bürgerbräukeller u Münchenu. Hitler je u zatvoru zapravo diktirao tekst knjige svom pomoćniku Rudolfu Hessu, s kojim je bio zajedno u ćeliji. Još dok su bili u zatvoru knjigu je izdala nakladnička kuća Eher-Verlag iz Münchena. Puno ime te nakladničke kuće bilo je "Franz Eher Nachfolger GmbH" i bila je u vlasništvu nacističke stranke (kasnije, kad je Hitler došao na vlast ta je izdavačka kuća postala jedna od najvećih na svijetu, zahvaljujući izdavanju službenog nacističkog stranačkog materijala, novina i periodičkih filmova).

Prvo izdanje Hitlerovog "Mein Kampfa" imalo je 720 stranica i 12 poglavlja. Zanimljivo je da je Hitler knjigu želio nasloviti: "Četiri i pol godine borbe protiv laži, gluposti i kukavičluka". No šef spomenute nakladničke kuće, poznati Max Amann, nagovorio ga je da promijeni naslov u mnogo upečatljiviji "Mein Kampf". Kasnije, kad je Hitler došao na vlast, Max Amann postao je glavni čovjek u njemačkim medijima i šef stranačkog novinskog izdavaštva. Hitler je od prodaje knjige zaradio mnogo novaca, tako da je još za vrijeme boravka u zatvoru mogao kupiti novi Mercedes.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo uto 16 srp 2013, 14:59

Kako je Saddam Hussein postao predsjednik Iraka? - 1979.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 16.srpnja Saddam Hussein stupio je na funkciju predsjednika Iraka. Saddam je rođen u selu Al-Awja na obali važne rijeke Tigrisa (svega nekoliko kilometara od tog rodnog sela on je i uhićen 2003. godine). Majka mu je dala ime Saddam, što na arapskom otprilike znači "onaj koji se suprotstavlja". Oca nikada nije upoznao, jer je nestao 6 mjeseci prije njegovog rođenja. Saddam Hussein pridružio se moćnoj stranci Ba'ath (riječ na arapskom znači otprilike "preporod" ili "ustanak") i na taj način se uspeo do visokih položaja. Stranka Ba'ath zavladala je Irakom nakon svrgavanja posljednjeg iračkog kralja, pa je i Saddam dobio udio u vlasti. Premda nikada nije služio u vojsci, postao je general, a uskoro je postao i najmoćniji čovjek u Iraku, premda je službeno bio podređen predsjedniku Ahmedu Hassanu al-Bakru.

Međutim, na današnji dan Saddam Hussein je i službeno postao prvim čovjekom Iraka, nakon što je ostarjeli i bolesni al-Bakr odstupio predavši ostavku na predsjedničko mjesto, vjerojatno pod pritiskom samog Saddama. Svega 6 dana nakon preuzimanja predsjedništva, Saddam je okupio glavne vođe stranke Ba'ath na sastanak. Među njima je odmah dao uhititi 68 ljudi, navodno umiješanih u urotu. Od njih su 22 osuđena na smrt i strijeljana. Tom krvavom čistkom osigurao si je lojalnost ostalih članova stranke i učvrstio svoj položaj na vlasti.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo uto 16 srp 2013, 14:57

Feldmaršal Albert Kesselring – načelnik glavnog stožera Luftwaffe - 1960.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 16,srpnja umro je poznati njemački feldmaršal Albert Kesselring. Specifičan je po tome što je bio jedini feldmaršal Luftwaffe (njemačkih zračnih snaga) koji je dobio visoko odlikovanje viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem, mačevima i brilijantima (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub, Schwertern und Brillanten). To je, kao što je mnogima poznato, drugi najviši stupanj viteškog križa Željeznog križa (viši stupanj dodijeljen je samo jednom čovjeku - Hans-Ulrichu Rudelu).

Feldmaršal Kesselring bio je tijekom Drugog svjetskog rata jedan od samo šest feldmaršala Luftwaffe (ostalih dvadeset Hitlerovih feldmaršala bili su pripadnici kopnene vojske). Kesselring je jedno vrijeme vršio visoku funkciju načelnika glavnog stožera Luftwaffe (Chef des Generalstabes der Luftwaffe). Kasnije je postavljen na još višu funkciju – vrhovni zapovjednik Juga (Oberbefehlshaber Süd – OB Süd). Na tom je položaju bio de facto glavni Hitlerov čovjek za čitavu Italiju (ondje su se vodile krvave bitke nakon savezničkog iskrcavanja na jugu, naročito oko poznatog samostana Monte Cassino).

Nakon što je Hitler smijenio feldmaršala Gerda von Rundstedta, Kesselring je postavljen za vrhovnog zapovjednika Zapada (Oberbefehlshaber West – OB West). Kad je došao na taj položaj, navodno je rekao svojim novim suradnicima: „Dakle, gospodo, ja sam novo V-3 oružje“ (misleći na supertop Vergeltungswaffe 3 – Oružje odmazde 3).

Kad je Hitler već bio mrtav, novi je predsjednik Reicha – admiral Karl Dönitz - postavio Kesselringa za zapovjednika u južnoj Njemačkoj (jedno od rijetkih područja koje se još držalo). Na kraju se Kesselring predao Amerikancima, i to u gradiću Saalfeldenu u Austriji, samo nekoliko desetaka kilometara od poznatog Hitlerovog ljetnikovca u Berchtesgadenu. Američki general Maxwell Taylor kulturno je postupao prema zarobljenom Kesselringu. Dopustio mu je da zadrži maršalsku palicu i osobno oružje. Fotografirani su čak i kako zajedno piju čaj.
Kesselring je na kraju dosta blago prošao. Zaposlili su ga u povjesničarskoj diviziji američke vojske dok je još bio u zatvoreništvu. Pustili su ga iz zatvora 1952. godine, pa je zadnjih 8 godina proveo na slobodi. Kesselringova maršalska palica nedavno je prodana za 731,600 američkih dolara.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo uto 16 srp 2013, 14:55

Lansirani prvi ljudi na Mjesec u raketi koju je gradio bivši nacist - 1969.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 16,srpnja lansirana je u svemir letjelica Apollo 11, prva koja će ponijeti ljudska bića na Mjesec. Lansiranje je obavljeno s Kennedy Space Centra na istočnoj obali Floride. Oči svijeta bile su uprte u tri astronauta kojima je pripala čast da budu na tom letu. Bili su to Neil Armstrong, Michael Collins i Edwin "Buzz" Aldrin. Raketa je lansirana točno u 9:32:00 ujutro po lokalnom vremenu.

Milijuni ljudi gledali su prijenos na televiziji, a tadašnji američki predsjednik Nixon pratio ga je iz Ovalnog ureda Bijele kuće. Raketa Saturn V, kojom je obavljeno lansiranje, najveća je, najteža i najsnažnija raketa ikada uspješno lansirana. Zanimljivo je da je u njenoj konstrukciji sudjelovao njemački raketni znanstvenik Wernher von Braun, nekadašnji član Hitlerove nacističke stranke. Von Braun je bio aristokratskog porijekla i imao je titulu njemačkog baruna, a sudjelovao je u izradi zloglasnih njemačkih raketa V-2 koje su gađale London (V-2 je kratica za Vergeltungswaffe-2 tj. Oružje odmazde-2).

Sama raketa Saturn V bila je teška 2,800 tona (poput prosječnog mornaričkog razarača). Visinom od 110 metara premašivala je zagrebačku katedralu. Prilikom lansiranja, zapovjedniku Neilu Armstrongu otkucaji srca su se ubrzali na 110 u minuti. Izjavio je da je grmljavina prvog stupnja rakete bila najjača koju je čuo, znatno glasnija od prijašnjih raketa u kojima se vozio. Put do Mjeseca potrajao im je čak četiri dana, a tada su stupili na Mjesečevo tlo kao prvi ljudi u povijesti (tekst o tom događaju spreman je za 21. srpnja).
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo pon 15 srp 2013, 09:45

Pronađen čuveni Kamen iz Rosette - 1799.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Slavni Kamen iz Rosette, koji je omogućio dešifriranje egipatskog hijeroglifskog pisma, pronađen je na današnji dan 15,srpnja 1799. godine i svakako pripada najvažnijim arheološkim otkrićima svih vremena. Zanimljivo je da su kamen otkrili francuski vojnici koji su u to doba ratovali u Egiptu pod vodstvom Napoleona Bonapartea. Ta Napoleonova ekspedicija u Egipat jedna je od najneobičnijih vojnih avanura u povijesti. Naime, mladi 28-godišnji Napoleon je iz Francuske isplovio za daleki Egipat prethodne godine s ogromnom flotom od 40,000 vojnika, 10,000 mornara, 27 ratnih i 400 teretnih brodova.

U to doba Napoleon još nije bio politički vođa, nego mladi general u usponu. Njegova velika vojska osvojila je teritorij u Egiptu, a on je zatim , poput Aleksandra Velikog, krenuo u osvajanja na istok. Prodro je prema Palestini, zauzeo Jaffu, Haifu, Tir i Nazaret (rodno mjesto Isusa Krista u Galileji). Kod Brda Tabor (mjesto Kristova Preobraženja), Francuzi su pobijedili vojsku Turskog Carstva, no nisu uspjeli zauzeti utvrđenu luku Akon, pa su se vratili u Egipat. Usred tih bitaka, pronađen je kamen iz Rosette. Ugledao ga je francuski časnik Pierre-François Bouchard kako viri iz zemlje.

Kamen je izgleda slučajno otkopan dok su Francuzi utvrđivali jednu svoju luku u Egiptu, pokraj grada Rašida. Francuzi su Rašid nazivali Rosette, pa je kamen prozvan po francuskoj verziji imena tog grada. Navedeni časnik Bouchard obavijestio je nadređenog generala o otkriću kamena, a ovaj je pozvao znanastvenike da prouče kamen. Znanstvenici su vrlo brzo uvidjeli značaj kamena, jer je on sadržavao isti natpis na tri pisma – hijeroglifskom, demotskom (pojednostavljeno egipatsko pismo) i grčkom. General Napoleon, koji se u to vrijeme vratio iz napada na Palestinu, osobno je pogledao kamen. Dalo se naslutiti da će se pomoću tog kamena moći dešifrirati egipatski hijeroglifi, što je konačno učinio Francuz Champollion 23 godine kasnije, godinu dana nakon Napoleonove smrti.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo pon 15 srp 2013, 09:43

Najviši čovjek u povijesti bio je mason - 1940.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 15,srpnja 1940. godine umro je najviši čovjek u zabilježenoj povijesti čovječanstva – Robert Wadlow. Naime, taj je Amerikanac dosegao visinu od 272 centimetara prije nego što je umro, što je najviša sa sigurnošću zabilježena ljudska visina do danas. Dapače, u trenutku kad je Wadlow umro, imao je tek 22 godine života i još uvijek je rastao, tako da je gotovo sigurno da bi mu se visina još i povećala da je duže poživio.

Robert Wadlow rođen je u gradu Altonu u američkoj saveznoj državi Illinois. Riječ je o naselju koje leži na znamenitoj rijeci Mississippi, i to nedaleko od mjesta gdje u nju utječe druga velika rijeka – Missouri. Robertov otac zvao se Harold Wadlow i bio je visok oko 182 centimetra. Robert je već u djetinjstvu tako brzo rastao, da je oca prestigao u visini kad mu je bilo samo šest godina. Kad mu je bilo devet, Robert je već bio navodno dovoljno jak da oca nosi po stepenicama.

Nažalost, Robertov brz rast bio je uzrokovan poremećajem u obliku pretjeranog lučenja hormona rasta. S vremenom je morao nositi proteze na nogama da bi hodao, no ipak do smrti nikada nije koristio kolica. Godinu uoči smrti Robert se učlanio i u lokalnu masonsku ložu. Navodno je masonski prsten koji je izrađen za njega bio najveći od svih u povijesti.

Uzrok Robertove smrti sa samo 22 godine bila je navodno ozljeda koju je zadobio od proteze na nozi. Došlo je do infekcije, a izveli su čak i hitnu operaciju, no nije mu bilo spasa. U trenutku kad je umro, težio je čak 223 kilograma, premda je bio vitak. Za njegov sprovod izrađen je lijes dug čak 3 metra i težak pola tone.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo pon 15 srp 2013, 09:41

Umro američki general s najvišim činom u povijesti - 1948.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 15,srpnja umro je slavni američki general John J. Pershing, po kojem su nazvane poznate Pershing nuklearne rakete smještene u Zapadnoj Njemačkoj kao hladnoratovska prijetnja Istočnom bloku. Po njemu su nazvani i američki tenkovi M26 Pershing, koji su sudjelovali i u Drugom svjetskom i u Korejskom ratu. U trenutku smrti John J. Pershing imao je viši čin od bilo kojeg vojnika u američkoj povijesti. Taj je čin nazvan "General of the Armies of the United States" (general armija Sjedinjenih Država) i dodijeljen je za života samo njemu. Inače, danas u američkoj vojsci postoji 5 generalskih činova koji idu sljedećim redom od najnižeg prema najvišem:

1. Brigadier General (1 zvjezdica)

2. Major General (2 zvjezdice)

3. Lieutenant General (3 zvjezdice)

4. General (4 zvjezdice)

5. General of the Army (5 zvjezdica)

Dakle, Pershingov je čin viši čak i od generala armije i trebao bi biti označen s čak 6 zvjezdica. Međutim, Pershingu je bilo prepušteno da sam odabere kako će mu izgledati oznaka čina, a on je odabrao 4 zlatne zvjezdice (ostali generali imaju srebrne zvjezdice). Naknadno je 1976. predsjednik Gerald Ford unaprijedio i Georgea Washingtona u čin jednak Pershingovom, no Washington taj čin nije nosio za života, pa je riječ o drugačijoj situaciji. Ako se uzme da američki generali s 5 zvjezdica odgovaraju britanskim feldmaršalima, Pershingov bi se čin sa 6 zvjezdica čak mogao smatrati činom generalissimusa ili velikog maršala.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo ned 14 srp 2013, 10:31

Rođen Ante Pavelić - 1889.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 14,srpnja rođen je u selu Bradini između Sarajeva i Konjica budući poglavnik Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelić. Njegovi roditelji nisu bili porijeklom iz tog kraja, nego su se doselili iz Hrvatske radi posla. Naime, Pavelićev otac Mile bio je željezničarski radnik. On i Pavelićeva majka Marija doselili su se iz hrvatskog sela Krivi Put, koje se nalazi u senjskom zaleđu. To hrvatsko područje etnogenetski je zanimljivo jer na njemu živi veliki broj katoličkih Vlaha Krmpoćana, koji su se doselili tamo s turskog područja. Jedno od poznatih prezimena Vlaha Krmpoćana bilo je i Pavelić. Antina obitelj i dalje se često selila dok je on bio dječak. Tako je početno obrazovanje Ante stekao u muslimanskoj školi, tzv. mektebu u selu Jezero kod Jajca.

Pavelićeva povezanost s bosanskim muslimanima postat će očita za vrijeme NDH, kad su oni činili jedan od oslonaca poretka. Sjetimo se samo da je na Trgu Kulina bana (današnji Trg žrtava fašizma) podignuta veličanstvena džamija, a da su braća Osman i Džafer Kulenović bili dopredsjednici Vlade NDH. Pavelić je kasnije u Zagrebu stekao visoko obrazovanje završivši Pravni fakultet. Godine 1915. postao je doktor prava, u dobi od svega 26 godina. Pavelić je počeo raditi u odvjetničkom uredu Aleksandra Horvata u Zagrebu. Tamo je upoznao i svoju buduću suprugu Mariju Lovrenčević, kojoj je bilo samo 18 godina i radila je kao stenografkinja. Vjenčali su se 1922. godine i imali troje djece: sina Velimira i kćeri Višnju i Mirjanu.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo ned 14 srp 2013, 10:29

Srušio se toranj sv. Marka u Veneciji - 1902.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 14,srpnja 1902. godine srušio se znameniti toranj sv. Marka u Veneciji. Bila je to velika katastrofa, s obzirom na značenje i starost tornja, koji je tada već imao oko 1000 godina. Današnji toranj sv. Marka, koji se može vidjeti u Veneciji, kopija je izvornog tornja i sagrađen je na istom mjestu kako bi zamijenio srušenu građevinu.

Gradnja izvornog tornja sv. Marka bila je započeta još u 9. stoljeću. Konačni oblik toranj je poprimao tijekom niza stoljeća u srednjem vijeku, kao i u ranom 16. stoljeću. Zanimljivo je da je od 1776. godine bio opremljen čak i gromobranom. Toranj sv. Marka isticao se znatnom visinom – 98.6 metara – a osnovni građevni materijal donjeg dijela bila je cigla.

Godine 1902. pojavila se na sjevernoj strani tornja opasna pukotina, koja se s vremenom povećavala. Na današnji dan iste godina toranj se potpuno srušio. Nitko, srećom, nije poginuo, a nisu srušene ni druge zgrade, jer toranj ima specifičan položaj odvojen od drugih građevina (za razliku od prevladavajućih crkvenih tornjeva koji su naslonjeni na glavnu građevinu crkve).

Toranj sv. Marka obnovljen je za manje od deset godina i svečano je otvoren na dan sv. Marka (25. travnja) 1912. godine. Danas je i taj zamjenski toranj star već više od 100 godina i potrebne su mu rekonstrukcije i strukturna pojačanja da se ne bi počeo naginjati ili rušiti. To se nastoji riješiti prstenom od titanija ugrađenim u temelje tornja.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo ned 14 srp 2013, 10:27

Svetac koji je život posvetio brizi za bolesnike i ranjenike - 1614.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 14,srpnja 1614. godine umro je značajan svetac osobito posvećen brizi za bolesnike i ranjenike – sv. Kamilo de Lellis. Vlastita iskustva iz rata i ranjavanja navela su ga da osnuje unutar Katoličke crkve red koji će se baviti brigom za bolesne i ranjenike. Tako je nastao Red za dvorbu bolesnika (Ordo Clericorum Regularium Ministrantium Infirmis). Danas se članove tog reda prema sv. Kamilu obično naziva kamilijanci, a iza imena nose inicijale M.I. (Ministrantes Infirmis).

Sv. Kamilo de Lellis u prvoj je fazi života bio vojnik. Po dobi rođenja pripadao je sličnoj generaciji kao slavni španjolski književnik Miguel de Cervantes (rođeni su u razmaku manjem od tri godine). Cervantes je također u mladosti bio vojnik. Naime, bila su to vremena kad se u južnoj Europi intenzivno ratovalo protiv Turaka Osmanlija. Osobito su krvave bile pomorske bitke protiv turskog brodovlja.

U borbi je sv. Kamilo zadobio ranu na nozi koja ga je kasnije dugo vremena mučila. Nakon burnog vojničkog života u ranoj mladosti (navodno se vojsci priključio već sa 16 godina), pa čak i sklonosti kocki, sv. Kamilo se obratio 1575. godine, kad mu je bilo oko 25 godina života. Počeo se baviti njegom bolesnika, a kasnije se osjetio pozvanim da osnuje i redovničku zajednicu koja bi se posvetila boljoj organizaciji skrbi za bolesnike. Postao je svećenik, a u cijelom procesu podržao ga je poznati svetac Filip Neri, koji je bio oko 35 godina stariji od sv. Kamila.

Članovi reda kojeg je sv. Kamilo osnovao nose specifičan habit s velikim crvenim križem. Taj križ prilično podsjeća na „crveni križ“ kao današnji svjetski simbol zdravstvene skrbi, no potrebno je napomenuti da su kamilijanci nastali gotovo 300 godina prije osnutka Međunarodnog crvenog križa. Sv. Kamila danas se smatra zaštitnikom bolesnika, bolnica, medicinskih sestara, bolničara i liječnika. Neki navodno zazivaju njegovu pomoć i protiv kockanja (bio je i sam navodno kockar prije nego se obratio).

Kamilijanci djeluju i danas, a posvećeni su skrbi za bolesnike, slično kao i drugi važan katolički red - Red milosrdne braće sv. Ivana od Boga. Napomenimo da su se kamilijanci posvetili i njezi oboljelih od kuge, što je opasno zanimanje zbog mogućnosti zaraze. U suvremenom svijetu kamilijanci daju skrb i bolesnicima od AIDS-a. Vrlo je zanimljivo da kamilijanci imaju zavjet pomaganja bolesnima, čak i kad je njihov vlastiti život u opasnosti.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo sub 13 srp 2013, 18:17

Kako je zapravo nastao Hollywood? - 1923.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 13,srpnja postavljen je prepoznatljivi natpis HOLLYWOOD na obroncima brda Hollywood Hills iznad Los Angelesa. Taj natpis danas ima status kulturnog spomenika i zakonski je zaštićen. Zanimljivo je, međutim, da je izvorno bio postavljen kao obična reklama i da nije bilo namjere da trajno bude na tom mjestu. Natpis HOLLYWOOD trebao je oglašavati novo stambeno naselje tog imena koje je nastalo na rubu Los Angelesa, a čiju je izgradnju financirao poduzetnik H.J. Whitley, danas poznat kao "Otac Hollywooda". Dakle, danas slavna četvrt Hollywood nastala je poduzetničkim marom tog čovjeka i nalazila se blizu obronaka Santa Monica Mountainsa. Mnogi danas krivo misle da Hollywood znači "sveta šuma", no engleska riječ za sveto piše se sa samo jednim slovom L (holy). Riječ holly u engleskom jeziku označava grm božikovinu (lat. ilex), poznati božični ukras.

Hollywood je postao svojevrsnom elitnom četvrti, kao i ostali dijelovi Los Angelesa koji se nalaze na rubu brdskog područja (Beverly Hills, Bel Air itd.). Svjetsku je slavu Hollywood stekao kad je postao središte američke filmske industrije. Znak HOLLYWOOD postavljen je na današnji dan davne 1923. godine na početku Zlatnog doba hollywoodske filmske industrije. Na znaku je izvorno pisalo HOLLYWOODLAND, ali je nastavak LAND kasnije uklonjen. Slova su visoka čak 14 metara, a čitav je natpis dugačak 110 metara. Izvorni natpis je trebao stajati samo 18 mjeseci, no postao je prepoznatljiv u filmskoj industiji, pa je odlučeno da ostane i dalje. Budući da nije bilo predviđeno da traju, slova su počela propadati i nakon 50-tak godina natpis je bio u ruševinama. Tek 1979. slova su obnovljena, donacijom poznatih ljudi, poput Hugha Hefnera iz Playboya i glazbenika Alicea Coopera. Danas je natpis zaštićen ogradom protiv vandalizma.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Bičo sub 13 srp 2013, 18:14

Julius Schreck - prvi vrhovni zapovjednik SS-a - 1898.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na današnji dan 13,srpnja 1898. rođen je čovjek koji je bio prvi zapovjednik zloglasnog nacističkog SS-a, znatno prije dolaska Heinricha Himmlera. Ime mu je bilo Julius Schreck i stupio je otprilike u isto vrijeme kad i Hitler u stranku koja će kasnije postati poznata pod imenom Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP). Schreck je dijelio Hitlerovu sudbinu kad je 1923. godine završio u zatvoru u Bavarskoj zbog neuspjelog tzv. „Pivničkog puča“ u Münchenu (tijekom tog zajedničkog boravka u zatvoru Hitler je napisao knjigu „Mein Kampf“).

Julius Schreck postao je 1925. član specijalne jedinice za osiguranje nacističkih dužnosnika, naročito stranačkog Führera Adolfa Hitlera. Jedinica je dobila naziv SS, što je kratica za Schutzstaffel (njem. „zaštitni odred“). Schreck je bio prvi vođa SS-a, zbog čega mu neki daju čin Reichsführer-SS (kasniji Himmlerov čin). Međutim, Schreck osobno nikada nije koristio čin Reichsführera, nego je izgleda bio poznat kao „Oberleiter“. Naslov Reichsführera uveden je za vođu SS-a tek nakon Schreckovog odlaska s te funkcije.

U Schreckovo vrijeme SS još nije, dakako, imao onakvu moć kakvu je kasnije stekao za vrijeme Heinricha Himmlera (kad je postao gotovo poput države u državi). SS je isprva bio relativno malena jedinica zadužena za osiguranje. Nakon što je prestao biti vođa SS-a, Schreck je radio, između ostalog, i kao Hitlerov vozač. Umro je već 1936. godine od meningitisa, a nacisti su mu priredili svečan sprovod na kojem je govor u čast pokojnika održao Adolf Hitler, tada već njemački kancelar i vrhovni vođa Trećeg Reicha.
Bičo
Bičo
Admin

Broj postova : 1405
Join date : 23.03.2013
Age : 48
Lokacija : Vukovar

https://hrvatski-domoljub.forumhr.com

[Vrh] Go down

Kalendar prošlosti. Empty Re: Kalendar prošlosti.

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 1 / 5. 1, 2, 3, 4, 5  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.